A vád szerint egy büfékocsiból árulták a drogot

Tárgyalás időpontja: 
2023. április 13., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B. 20/2023
Tárgyalás helyszíne: 
4100 Berettyóújfalu, Kossuth u. 33.
Tárgyaló: 
1-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Berettyóújfalui Járásbíróság annak a hat vádlottnak az ügyében, akikkel szemben bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat lényege szerint az első- és másodrendű vádlottak rokonok, míg a negyedrendű vádlott az elsőrendű vádlott nevelt fia, míg az első- és harmadrendű vádlott korábbról ismerték egymást. Az elsőrendű vádlott 2021 májusa óta egy hajdú-bihari településen, a lakóhelyéül szolgáló ingatlan területén egy büfékocsit üzemeltetett, ahol a negyedrendű vádlott pultosként dolgozott. Az elsőrendű vádlott 2020 márciusában állapodott meg az ügy harmadrendű vádlottjával arról, hogy a férfi beszerzi az új pszichoaktív kristályos anyagot, amit ők csak „ható”-nak hívtak, amit aztán az elsőrendű vádlott haszonnal fog tovább értékesíteni. A másodrendű vádlottal is megegyezett az elsőrendű vádlott 2021 májusában arról, hogy a másodrendű vádlott szerezni fog amfetamint, amit később eladott az elsőrendű vádlottnak, aki azt pénzért szintén továbbadta. A kábítószerkereskedők a rendőrség látókörébe kerültek, majd 2021. december 19-én megtörtént a rajtaütés, amikor a másodrendű vádlott éppen a negyedrendű vádlottnak adott amfetamint, amit az elsőrendű vádlottnak hozott – a vád szerint.

A droggal való kereskedés során az elsőrendű vádlott látta el az irányító és szervező szerepet, ő egyeztetett a másod- és harmadrendű vádlottakkal arról, hogy mikor, milyen mennyiségű és fajtájú anyagra van szüksége, mik a fogyasztók igényei és mi az, ami eladható. A fogyasztók több esetben is az elsőrendű vádlottal egyeztettek arról, hogy van e kábító hatású anyaga, milyen árban adja és hol lehet megvenni. A negyedrendű vádlott feladata volt, hogy a drogok kiadagolásában segítséget nyújtson, majd a büfékocsi 2021 májusi megnyitását követően már abból adta el a kicsomagolt „terméket” a fogyasztók részére.

A vád szerint az első-és harmadrendű vádlott a beszerzett új pszichoaktív anyagot tartalmazó „ható”-nak nevezett port körömlakklemosóval oldották fel, majd azt dohányhoz keverték, míg a kristályos drogot a vásárlók az orrukon keresztül felszívták vagy intravénásan adagolták. Ehhez az elsőrendű vádlott még fecskendőket is árusított a büfékocsiban. Igény esetén az elsőrendű vádlott még házhozszállítást is vállalt.

Az ügy másodrendű vádlottja az ötödrendű vádlottnak is adott el amfetamint tartalmazó anyagot, amit a rendőrök a 2021. december 19-ei intézkedéssorozat keretében a férfi lakásában végzett kutatás során, a hűtőszekrényben megtaláltak és lefoglaltak.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.