A vád szerint hálapénzt fogadott el egy orvos

Tárgyalás időpontja: 
2023. április 14., péntek 09.30
Ügy tárgya: 
Vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B. 68/2023
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Simonffy utca 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/126-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a szakorvos vádlott munkaköri feladataiból adódóan egy egészségügyi szervezeti egység orvosai és szakdolgozói tevékenységének irányítása, ellenőrzése, a betegek napi gyógykezelésének elrendelése, műtéti időpontok beosztása, zárójelentések kiállítása volt a feladata a betegellátás mellett. Az ügy másik vádlottja is egészségügyi szolgálati viszonyban állt a bűncselekmények elkövetésekor, vádlott-társa asszisztenseként dolgozott. A szakorvos vádlott 2021. október 1-je és 2022. január 28-a közötti időszakban összesen négy alkalommal vett át különböző összegű készpénzt és egyéb ajándéktárgyat három betegtől és egy beteg hozzátartozójától.

A szakorvos vádlott olyan egészségügyi ellátásért – műtéti előjegyzés, vizsgálat elvégzése – fogadott el jogtalan előnyt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott.

A szakorvos vádlott egy alkalommal az egyik betegtől borítékban átvett készpénzből ötezer forintot adott át az asszisztens vádlott-társának, aki azt elfogadta.

A vádlottak ezen magatartásukkal megszegték az egészségügyi törvény, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexének vonatkozó előírásait.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség az elsőrendű vádlottal szemben 5 év börtönbüntetést, míg a másodrendű vádlottal szemben 1 év börtönbüntetést - 3 évi próbaidőre felfüggesztve - indítványozott, amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesznek és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról. Ezen felül az ügyészség mindkét vádlottat érintően pénzbüntetés kiszabását indítványozta, a szakorvos vonatkozásában pedig indítványt tett arra, hogy őt a törvényszék 5 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától és 3 évre az orvosi foglalkozás gyakorlásától.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

Eljáró bíróság: