A vád szerint egy debreceni ékszerboltot akartak kirabolni a testvérek

Tárgyalás időpontja: 
2023. január 12., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
Fegyveresen, jelentős értékre elkövetett rablás bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B. 311/2022
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/123-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak a két szerb vádlottnak az ügyében, akikkel szemben társtettesként, fegyveresen, jelentős értékre elkövetett rablás bűntettének kísérlete és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a szerb testvérek 2022 januárjában átutazóban tartózkodtak Magyarországon, Debrecenben az ismerőseiket keresték fel. Az idősebb férfi 2022. január 20-a körül Debrecen belvárosában felfigyelt egy kis ékszerboltra és megfigyelte, hogy ott kizárólag egy személy dolgozik. A férfi bement az üzletbe és azt a látszatot keltette, hogy aranyláncot akar vásárolni, közben felmérte a környezetet, illetve a bolt árukészletét. A vádlott végül megállapodott az eladóval, hogy vastagabb ékszert szeretne, amit a sértett megrendelt számára.

A testvérpár ezt követően megbeszélte, hogy a kiszemelt ékszerboltot kirabolják. Az idősebb férfi szerzett egy gáz-riasztó fegyvert, a testvére pedig magával vitt egy sporttáskát és több gyorskötözőt, majd 2022. január 27-én a nyitást követően megjelentek a sértett ékszerüzletében. Először az idősebb férfi ment be és az egyedül lévő sértettől kérte, hogy mutassa meg neki a kirakatban lévő aranyláncokat. Eközben lépett be a helyiségbe a társa, aki a nála lévő gáz-riasztó fegyvert a sértettre fogta. A sértett ekkor közölte a vádlottakkal, hogy vigyék el az üzletben található értékeket, azonban ennek ellenére a két vádlott rátámadt a férfira, ököllel többször megütötték a fejét és a 83 darab, közel 4,5 millió forint értékű aranygyűrűt tartalmazó tálcát beletették a sporttáskába. A bántalmazott eladó igyekezett erőteljesen igyekezett megakadályozni a táska elvitelét, ezért a vádlottak azt és a gáz-riasztó fegyvert is a helyszínen hagyták, majd elmenekültek a helyszínről.

A vádlottak a közelben leparkolt Fiat Seicento típusú személygépkocsihoz futottak, miközben két járókelő próbálta őket utolérni. A szerb vádlottak beültek a gépkocsiba, majd azzal elhajtottak. Elfogásukra több egységet is bevetett a rendőrség, Debrecen belvárosában üldözték rendőrök a vádlottakat, akiket 10 óra 30 perc körül fogtak el, miután a testvérek a meneküléshez használt gépkocsival a Csapó és Bercsényi utcák sarkán parkoló több gépjárműnek nekiütköztek és azokat megrongáltak.

A bűncselekmény elkövetésének időpontjában az ékszerboltban több mint 48 millió forint értékű ékszer és közel 4 millió forint készpénz volt, amelyet a vádlottak meg akartak szerezni.

A sértettnek a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek, azonban figyelemmel a bántalmazás módjára, intenzitására és kitartó jellegére fennállt a nyolc napon túl gyógyuló sérülés bekövetkezésének lehetősége.

Az ügyészség az elsőrendű vádlottal szemben 10 év, míg a másodrendű vádlottal szemben 8 év fegyházbüntetést indítványozott, amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesznek és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@birosag.hu -n.  

Eljáró bíróság: