A nyílt utcán szúrta hasba ismerősét

Tárgyalás időpontja: 
2022. november 14., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntett kísérlete
Ügyszám: 
B. 250/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/126-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat lényege szerint a vádlott és a sértett is hajlék nélkül éltek Debrecenben. A bűncselekmény elkövetésének napján, 2021. augusztus 4-én napközben mindketten nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztottak, így az esti órákra erősen ittas állapotba kerültek. Késő este több másik személy társaságában ültek két, egymás mellett lévő padon Debrecen belvárosában, ahol beszélgettek és italoztak. A vádlott és a sértett között vita alakult ki 23 óra 20 perc körül, majd a padról felállva a veszekedés tovább folytatódott. A két férfi dulakodni kezdett, eközben a vádlott a nadrágjának a zsebéből elővett egy bicskát, amelynek kihajtotta a 7,2 centiméter hosszúságú pengéjét. A sértett ezt észrevette, védekezésként pedig mindkét kezével rágott a késre, de a vádlott kirántotta a bicskát a kezei közül és hason szúrta ismerősét. A sértett ekkor erősen vérezni kezdett, a vádlott megijedt és távozott. A helyszínen jelenlévő egyik személy azonnal segítséget hívott a sértetthez, akit kórházba szállítottak.

A kiérkező rendőrök a vádlottat rövid időn belül azonosították és a Vár utcában elfogták, a ruházatának átvizsgálása során megtalálták a bicskát. A járőrök a férfit ittassága miatt a detoxikálóba vitték.

A sértett sérülésének gyógytartama nyolc napon túli, azonban figyelemmel az elkövetés eszközére, módjára, a szúrás intenzitására és a sérült testtájékra, az elkövető tisztában volt a halálos eredmény reális lehetőségével, de azzal nem törődött. A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádiratában börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság kobozza el a bűncselekmény elkövetésének eszközét.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is szájat és orrot takaró maszk használata nem kötelező. Ettől függetlenül maszkot bárki jogosult használni, a maszkhasználat senkinek sem tiltható meg. Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@birosag.hu -n.  

Eljáró bíróság: