A vád: halálra gázolta a gyalogost

Tárgyalás időpontja: 
2022. november 2., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
B. 407/2022
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
I. emelet/153-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat lényeget szerint 2021. szeptember 6-án, kora reggel a vádlott autóval közlekedett Debrecenben, a Böszörményi úton, amely egy forgalmas, kétszer két sávos út. A baleset időpontjában gyér volt a forgalom, az útszakasz forgalmát szabályozó közlekedési jelzőlámpa villogó sárga jelzést adott. A gépjárműben négyen utaztak, a biztonsági övet mindenki használta.

A sofőr rendkívüli figyelmetlensége folytán nagyon későn vette észre azt, hogy vele szemben mindkét forgalmi sávban, illetve mellette is megállt egy-egy gépjármű a kijelölt gyalogosátkelőhely előtt, ahol a 63 éves asszony folyamatosan, normál tempóban haladt át. Az úttestre lépésének pillanatában a vádlott által vezetett személygépkocsi még 197 méterre közlekedett az elkövetés helyszínére számítottan, majd 10,6 másodperc múlva jelentős észlelési késedelem mellett, az ütközés előtt 1,3 másodperccel alkalmazott vészfékezéssel, 62 km/h sebességgel ütötte el a gyalogost. A baleset következtében a sértett olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A vádlott súlyosan gondatlan KRESZ szabályszegése miatt következett be a halálos baleset.

Az ügyészség a vádlottal szemben, amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, 2 év fogházbüntetést indítványozott és azt, hogy őt a bíróság 2 év 6 hónapra tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is szájat és orrot takaró maszk használata nem kötelező. Ettől függetlenül maszkot bárki jogosult használni, a maszkhasználat senkinek sem tiltható meg. Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@birosag.hu -n. 

Eljáró bíróság: