Előkészítő ülés: a vád emberölés

Tárgyalás időpontja: 
2022. október 19., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Minősített emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B. 295/2022
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Simonffy utca 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/123-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben minősített emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat lényege szerint a férfi 2021. december 30-án egész nap alkoholt fogyasztott otthonában. Vitába keveredett az élettársával, aki nemtetszését fejezte ki a férfi italozó életmódja miatt és azért, mert a gyerekek iskoláztatására szánt félretett pénzt alkoholra költötte. A vádlott 18 óra körül a ház nyári konyhájában magához vette a disznóvágáshoz használt fém taglózópisztolyt, amit megtöltött tölténnyel, valamint további három töltényt és egy 20 centiméter pengehosszúságú kést. A férfi egy fél literes flakonba benzint és olajat öntött, majd azzal egy fekete harisnyát átitatva lezárta és betette egy szatyorba.

A készülődést látva a vádlott élettársa megkérdezte, hogy mire kell ez, a férfi csak annyit felelt, hogy „égni fog”. A nő ekkor gondolta, hogy a férfi valamilyen erőszakos cselekményre készült és próbálta őt visszatartani, de nem lehetett. A vádlott kerékpárral a sértett fülöpi házához ment, ismerte a terepet, korábban már végzett ott alkalmi munkákat, így az idős nő anyagi körülményeit, helyzetét ismerte.

Amikor megérkezett becsengetett, a sértett kiment a ház elé. A vádlott azt mondta, hogy boldog új évet szeretne kívánni és odaadott az asszonynak egy üveg pezsgőt. A sértett ekkor behívta a férfit a házába, a konyhában leültek beszélgetni és pálinkával kínálta a vendéget. A beszélgetés során a vádlott hirtelen kivette a magával vitt szatyorból az előre töltött és elsütésre előkészített taglózó pisztolyt, amit a sértett elé tett és elsütötte azt. A 70 éves asszony nem szédült el, hanem felállt és védekezni kezdett, de nem tudott érdemi ellenállást kifejteni. A támadó ekkor a taglózópisztollyal többször megütötte a sértett fejét, amely miatt az idős nő összeesett. A vádlott ezután odalépett a sértetthez és lehúzta egy ujjáról az aranygyűrűt, valamint kitépte a füléből a fülbevalót, a pénztárcából pedig kivett 10-20 ezer forintot. Az előszobában lévő fából készült ruhafogast a rajta lévő ruhákkal együtt a vádlott a sértett mellé borította, aztán elővette a magával vitt előre elkészített égésgyorsító keveréket és azt a ruhafogasra, valamint az idős asszony teste köré locsolta, majd az egészet gyufával meggyújtotta. Ezt követően a vádlott magához vett még egy üveg pálinkát és az eltulajdonított ékszerekkel együtt a házból távozott. A tűzeset a ház hosszanti folyosóján keletkezett és onnan nem terjedt tovább, a természetes környezet veszélyeztetése nem következett be – fogalmaz a vád.

A férfi egy kocsmába ment és folytatta az italozást, majd olyan ittas állapotba került, hogy nem tudott haza menni, telefonon hívta az élettársát, hogy küldje a sörözőhöz a fiát segíteni. A vádlott és fia körülbelül 23 órára értek haza. A férfi tiszta vér volt, ezt az élettársa a konyhában szóvá is tette, a vádlott csak annyit mondott, hogy elesett.

A szakértői vélemény szerint a bántalmazás során elszenvedett sérülések és a 70 éves sértett halálának beállta között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

Az egyik vádpont szerint a férfi 2021 december 18-án otthonában egész nap italozott, majd az élettársával veszekedni kezdett, amelynek szem- és fültanúja volt a kiskorú gyermekük is. A vitát a férfi folytatta még akkor is, amikor a nő és a gyermek lefeküdtek a hálószobában az ágyra. A vádlott feldúlt állapotban hirtelen kiszaladt a szobából a konyhába, magához vett egy 11 centiméter pengehosszúságú, az emberi élet kioltására is alkalmas csontozókést, majd visszasietett a szobába. A kést „most megdöglesz” felkiáltással kis erővel a nő nyakához szorította, a cselekményét annak hatására hagyta abba, hogy az ágyon fekvő kislánya elkezdett hangosan sírni. A vádlott a csontozókéssel már közepes erővel életveszélyes, akár halálos sérülést is okozhatott volna a nyaki képletek átmetszésével.

Az ügyészség a vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést indítványozott, az előkészítő ülésen történő beismerés esetére mértékes indítványt nem tett.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is szájat és orrot takaró maszk használata nem kötelező. Ettől függetlenül maszkot bárki jogosult használni, a maszkhasználat senkinek sem tiltható meg. Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@birosag.hu -n. 

Eljáró bíróság: