Felgyújtották a lakókocsit, a bent tartózkodók még időben kimenekültek

Tárgyalás időpontja: 
2022. április 25., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B. 15/2022
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/126-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben minősített emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat lényege szerint a sértett hosszabb ideje hajléktalan életmódot folytatott, azonban a bűncselekmény elkövetését megelőző időszakban egy Debrecen közeli tanyán végzett alkalmi munkát, valamint ott is élt egy lakókocsiban. A fiatalabb vádlott a sértettel egy ideig rokonságban állt, majd rajta keresztül ismerkedett meg az idősebb vádlottal. Ez a két férfi – akik korábbról ismerték egymást - 2021. április 24-én jelentős mennyiségű szeszes italt fogyasztottak. Az este folyamán a vádlottak elhatározták, hogy meglátogatják a sértettet a lakókocsijában. A két férfi nagy mennyiségű szeszes italt is magukkal vittek, azt a késő esti órákban a sértettel és a társaságában lévő két személlyel együtt megitták. Az italozás közben a fiatalabb vádlott kérdőre vonta a sértettet egy korábbi nézeteltérésük miatt, amelyre azonban a sértett főként ittassága miatt indulatosan reagált. Ezen feldühödve a fiatalabb férfi őt hirtelen ököllel többször megütötte az arcán és a fején, majd rövid időn belül a bántalmazásba bekapcsolódott az idősebb vádlott is, aki a sértettet szintén ököllel ütötte.

A lakókocsiban ezt követően elaludt a gyertya, ezért a fiatalabb vádlott egy ott talált törölközőt összegyűrt és azt öngyújtóval meggyújtotta, majd arra több műanyag ételesdobozt és palackot tett, hogy a tűz még jobban fellobbanjon. A keletkezett tűz néhány perc alatt elhatalmasodott a hungarocellel bélelt lakókocsiban, ahol nagy füst keletkezett és nagy füst keletkezett.

A vádlottak ijedtükben kimenekültek a lakókocsiból, becsukták az ajtaját, így magukra hagyták a bent alvó sértettet és két ismerősét. A lakókocsiban időközben felébredt az ott tartózkodó egyik férfi, aki látva a tüzet és a füstöt kimenekítette a másik személyt, valamint kihúzta onnan a sértettet is. Rövid idő elteltével a lakókocsi teljesen leégett.

A sértettnek és két ismerősének a tűzeset során sérülése nem keletkezett, azonban a sértett a vádlottak bántalmazása következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Az ügyészség szerint a tűz rendkívül gyors terjedése következtében az erősen ittas és indulatos vádlottak belenyugodtak abba, hogy a zárt ajtajú lakókocsiban lévő személyek füstmérgezés, illetve égés folytán életüket veszíthették volna.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is szájat és orrot takaró maszk használata nem kötelező. Ettől függetlenül maszkot bárki jogosult használni, a maszkhasználat senkinek sem tiltható meg. Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@birosag.hu -n.  A regisztráció hiánya esetén a médiatartalom-szolgáltató munkatársa az épületbe nem léphet be!

Eljáró bíróság: