A vád emberölés kísérlete: tégladarabokkal teli hátizsákkal támadta meg az eladót

Tárgyalás időpontja: 
2021. szeptember 29., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntett kísérlete
Ügyszám: 
B. 188/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/126-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat lényege szerint a vádlott röviddel a bűncselekmény elkövetését megelőzően Németországból költözött haza Magyarországra. A férfi szülei házában élt, állandó munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, italozó életmódot folytatott. A 25 éves M. I. 2020. március 24-én délután elhatározta, hogy pénzt és más vagyontárgyakat fog szerezni. A vádlott magához vett egy plüss gyermekhátizsákot, amibe beletett három darab tégladarabot, majd kerékpárra ült és eltekert Mezőpeterdre, ahol egy dohányboltot szemelt ki magának. A hátizsákkal a vádlott akár testi erőszak alkalmazásával ugyanúgy akart bűncselekményt elkövetni, mint korábban tette azt Németországban, ahol a cselekménye a sértett halálát okozta.

A járványhelyzet miatt a vádlott tudta, hogy a dohányboltban csak egy vásárló tartózkodhat, ezért megvárta, amíg az üzletből kijött a vásárló, majd ezután bement és az eladótól cigarettát kért. A sértett megfordult, hogy a polcról levegye a dohányárut, ekkor a férfi a tégladarabokkal teli hátizsákkal egyszer erőteljesen megütötte a nő fejét, aki ettől a földre esett. A férfi a földön fekvő sértetthez odalépett és a téglákkal megpakolt hátizsákkal többször erősen megütötte a fejét. A nő nem vesztette el az eszméletét, folyamatosan próbált védekezni, ezért a férfi a hátizsákot hátrahagyva pénz és cigaretta nélkül kiszaladt az üzletből és a kerékpárral elmenekült.

A rendőrök a férfit egy összehangolt akció keretében Sápon fogták el. A rokonok először tagadták, hogy a gyanúsított a házukban tartózkodik. Az egyenruhások átvizsgálták az ingatlant, majd egy ajtó mögött megbújva megtalálták a férfit.

A vádlott bántalmazása következtében a sértettnek a fején több helyen okozott nyolc napon belül gyógyuló sérülést, azonban figyelemmel az elkövetés eszközére, a bántalmazás intenzitására és a sérült testtájékra, reális esélye súlyosabb, életveszélyes sérülés, illetve halálos eredmény kialakulásának is. A bűncselekmény elkövetéséhez használt eszköz alkalmas volt emberi élet kioltására – fogalmaz a vád.

Az ügyészség szerint a férfi 2020. február 24. és február 26.-a között Németországban hasonló módszerrel követett el bűncselekményeket. A vádirat kiemeli, hogy 2020. február 24-én a vádlott egy vászonzacskóba csomagolt tégla darabbal úgy ütötte meg a sértett fejét, hogy a személy a földre esett és az így elszenvedett sérülések következtében 2020. március 3-án a kórházban elhunyt. A vádlott akkor 100 eurót is eltulajdonított a sértettől. A Németországban elkövetett bűncselekmények miatt a Hannoveri Bíróság M. I.-vel szemben európai elfogatóparancsot bocsátott ki, azonban az eredménnyel nem járt, mivel a vádlott 2020 március elején Magyarországra jött.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a törvényszék a vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést szabjon ki.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

A bíróság épületében a maszkviselés és belépéskor a testhőmérséklet mérése nem kötelező. A maszk viseléséről mindenki maga dönthet. A tárgyalóteremben jelenlévőknek egymástól 2 méter távolságban kell lenniük. Az ügyben eljáró tanács elnöke a védőtávolság betartását az eljárási cselekmény megkezdését megelőzően ellenőrzi, szükség esetén meghatározza, hogy a tárgyalóteremben egyszerre hány fő (hallgatóság)tartózkodhat. A tanács elnöke a járványügyi szabályokra tekintettel a tárgyalás lefolytatására vonatkozóan egyedi szabályokat is megállapíthat.

A tárgyalótermi protokoll betartása érdekében a hallgatóság és a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak létszáma korlátozható. Amennyiben a tárgyalótermi protokoll nem tartható be, a tanács elnöke a nyilvánosságot, a sajtót a törvényszék sajtószóvivőjén keresztül tájékoztatja.  

A médiatartalom-szolgáltatók munkatársai továbbra is előzetes regisztrációt követően lehetnek jelen az előkészítő ülésen, tárgyaláson. Regisztrálni a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál van lehetőség. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@debrecenit.birosag.hu -n vagy a 30/748-3847 telefonszámon.  A regisztráció hiánya esetén a médiatartalom-szolgáltató munkatársa az épületbe nem léphet be!

Eljáró bíróság: