Folytatódik a Szeviép-ügy tárgyalása Debrecenben

Tárgyalás időpontja: 
2021. szeptember 23., csütörtök 10.00
Ügy tárgya: 
Csődbűncselekmény bűntette
Ügyszám: 
Bf. 68/2021.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Törvényszéket jelölte ki végzésével a Kúria, a sajtóban „Szeviép-ügy”-ként említett büntetőper másodfokú eljárásának lefolytatására.  

A harmadfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszék, mint másodfokú bíróság által meghozott ítéletét részben hiányosnak, részben felderítetlennek, illetve részben ellentétesnek találta az ügyiratok tartalmával. Az ítélőtábla álláspontja szerint ezt a részbeni megalapozatlanságot az igazságügyi könyvszakértői vélemény további kiegészítésével, a szakértő ismételt meghallgatásával lehetne kiküszöbölni. Bizonyítás felvételének a büntetőeljárás során a harmadfokú bíróság előtt azonban nincs helye, ezt megismételt eljárásban a másodfokú bíróság, jelen esetben kijelölés alapján a Debreceni Törvényszék végzi el.

Az ügyet fokozott sajtóérdeklődés kíséri. A Debreceni Törvényszék díszterme csak korlátozott létszámú hallgatóságot tud befogadni a járványhelyzet és a tárgyalótermi protokoll szabályai miatt. Kérjük, hogy a szerkesztőségek regisztrációval delegálják a   tárgyaláson részt venni kívánó kollégájukat.

Kérjük, hogy regisztrációs igényüket 2021. szeptember 22-én, szerdán 16 óráig juttassák el a Debreceni Törvényszék sajtószóvivőjének e-mail címére (dobod@birosag.hu). Kérjük, hogy a regisztrációs igényükben jelezzék, hogy pontosan hány fővel (szerkesztőség megnevezése, a kolléga neve és elérhetősége) vennének részt a tárgyaláson.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság épületében a maszkviselés és belépéskor a testhőmérséklet mérése nem kötelező. A maszk viseléséről mindenki maga dönthet. A tárgyalóteremben jelenlévőknek egymástól 2 méter távolságban kell lenniük. Az ügyben eljáró tanács elnöke a védőtávolság betartását az eljárási cselekmény megkezdését megelőzően ellenőrzi, szükség esetén meghatározza, hogy a tárgyalóteremben egyszerre hány fő (hallgatóság)tartózkodhat. A tanács elnöke a járványügyi szabályokra tekintettel a tárgyalás lefolytatására vonatkozóan egyedi szabályokat is megállapíthat.

A tárgyalótermi protokoll betartása érdekében a hallgatóság és a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak létszáma korlátozható. Amennyiben a tárgyalótermi protokoll nem tartható be, a tanács elnöke a nyilvánosságot, a sajtót a törvényszék sajtószóvivőjén keresztül tájékoztatja. 

A médiatartalom-szolgáltatók munkatársai továbbra is előzetes regisztrációt követően lehetnek jelen az előkészítő ülésen, tárgyaláson. Regisztrálni a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál van lehetőség. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@debrecenit.birosag.hu -n vagy a 30/748-3847 telefonszámon.  A regisztráció hiánya esetén a médiatartalom-szolgáltató munkatársa az épületbe nem léphet be!

Eljáró bíróság: