Dohányboltból loptak, az utcán rabolni akartak

Tárgyalás időpontja: 
2021. június 11., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 294/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
I. emelet/130-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Tárgyalást tart a Debreceni Járásbíróság annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott társával közösen 2019. október 27-én 14 óra 30 perc körül bement egy debreceni dohányboltba, ahol az eladó figyelmét elterelték és olyan szeszesitalok után érdeklődtek, amelyek a polcon magason voltak elhelyezve. Az ittas állapotban lévő vádlottak megkérték az eladót, hogy mutasson meg nekik egy-két márkás italt. Az eladó felállt egy kisszékre, hogy levegye az italokat, eközben az elsőrendű 31 éves debreceni M. A. több ital és dohányterméket megához vett, majd azokat odaadta a 26 éves M. H.-nak, aki a lopott árut kivitte az üzletből, azonban később visszament. Az eladó arra figyelt fel, hogy a 31 éves férfi a pulton átnyúlt és a kasszából készpénzt vett ki. Az eladó rászólt a vádlottra, aki valamennyi készpénzt visszadobott a kasszába, majd társával együtt távoztak a boltból. Pár perc múlva mindkét vádlott visszatért a dohányboltba és cigarettát akartak venni. Nem mozogtak együtt, hanem a pult két oldalán foglaltak helyet. Az ittas állapotban lévő M. A. az eladóval beszélt, míg a 26 éves nő a pénztárgép oldalánál lévő aprópénzt tartalmazó rollnikat zsebre tette. Az eladó rászólt a nőre, aki egy rollnit odaadott az eladónak, aki kérte vissza a többit is. Ekkor a két vádlott kirángatta egymást az üzletből – fogalmaz a vád.

A második vádpont szerint a két vádlott 2019. október 29-én 22 óra 20 perc körül Debrecenben, a Petőfi téri vasútállomás bejáratánál sétáltak, amikor megláttak egy egyedül dohányzó nőt. A két vádlott megállt a sértett előtt, majd a másodrendű vádlott odalépett és egy szál cigarettát kért. A sértett elmondta, hogy szívesen adna, de neki is csak egy szál maradt. A vádirat szerint ekkor a 26 éves nő ideges lett és dühében megütötte a sértettet, aki ekkor gyorsan odament a közelben lévő rendőrautóhoz és segítséget kért a járőröktől.

A harmadik vádpont szerint 2019. november 3-án 22 óra körül a két vádlott Debrecen, Piac utcán az arra elhaladó gyalogosoktól kért cigarettát és ha nem kaptak, akkor hangosan szitkozódtak. Az eseményre felfigyelt három férfi, akik egy közeli padon ültek. Az elsőrendű vádlott odament hozzájuk és egyikőjüktől cigarettát kért. Másodrendű vádlott röviddel később megismételte a kérést, mire a sértett elutasító választ adott és elküldte őket egy közeli dohányboltba. Ekkor a két vádlott ideges lett, folyamatosan kiabáltak, szitkozódtak, majd a 26 éves nő a zsebéből elővett egy rugóskést, amit kinyitott. A 31 éves férfi rászólt a társára, hogy tegye azt el, azonban M. H. a kést a sértett mellkasa felé fordította és fenyegetően lépett fel. A sértett védekezni próbált, majd felemelte a lábát, ekkor az elsőrendű vádlott elővett a zsebéből egy paprika sprayt és azt odatartotta a férfihoz. A fenyegetés hatására a sértett és két barátja megijedt, meg sem mozdultak, majd a vádlott a paprika sprayt eltette. A két vádlott cigarettát a fenyegetés ellenére sem kapott, ezért a 26 éves nő hátrálni kezdett, közben a késsel folyamatosan hadonászott, majd mindketten elmentek a helyszínről.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

A Debreceni Törvényszék bírósági épületeiben tartózkodás rendjéről szóló 2020.EI.II.B.17/257. számú szabályzat értelmében a tárgyalóteremben jelenlévőknek egymástól 2 méter távolságban kell lenniük. Ennek figyelembe vételével az eljáró tanács elnöke az eljárási cselekmény megkezdését megelőzően szükség esetén meghatározza, hogy a tárgyalóteremben egyszerre hány fő (hallgatóság)tartózkodhat. A tanács elnöke a járványügyi szabályokra tekintettel a tárgyalás lefolytatására vonatkozóan egyedi szabályokat is megállapíthat. A tárgyalótermi protokoll betartása érdekében a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak létszáma korlátozható.

Amennyiben a tárgyalótermi protokoll nem tartható be, a tanács elnöke a nyilvánosságot, a sajtót a törvényszék sajtószóvivőjén keresztül tájékoztatja. 

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@debrecenit.birosag.hu -n vagy a 30/748-3847 telefonszámon.  A regisztráció hiánya esetén a médiatartalom-szolgáltató munkatársa az épületbe nem léphet be!

Eljáró bíróság: