A vád szerint ittasan okozott halálos balesetet a 471-es számú főúton

Tárgyalás időpontja: 
2021. március 2., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
Halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette
Ügyszám: 
B. 207/2019
Tárgyalás helyszíne: 
Debreceni Járásbíróság, Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
Fszt./33-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Tárgyalást tart a Debreceni Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat lényege szerint 2018. január 19-én hajnali 5 óra 27 perckor a vádlott egyedül közlekedett személygépkocsijával a 471-es számú főúton, Hajdúsámson felől Debrecen irányába.

A főúton éjszakai látási viszonyok voltak, közvilágítás azonban nem volt, az útburkolat egyenetlen és csúszós volt, felülete pedig vizes, a megengedett legnagyobb sebesség 90 km/h.

A vádlott nem lépte túl a sebességhatárt, 75-80 km/h-val haladt, biztonsági övét is használta, azonban közepesen ittas állapotban volt, így figyelmetlensége, illetve dekoncentráltsága folytán a járművel megcsúszott, az autó megpördülve áttért a vádlott menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba – fogalmaz a vád.

A Debrecen felől Hajdúsámson irányába haladó sértett észlelte az átsodródott gépkocsit, az ütközést azonban elhárítani már nem tudta. A két autó összeütközött, majd a vádlott autója megpördülve a füves útpadkán állt meg, míg a sértett gépkocsija az ütközéstől 8,2 métert hátra lökődve szintén megpördült.

A baleset következtében a vétlen gépkocsi vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A balesetben az ittasan vezető vádlott is súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.  A vád szerint a baleset időpontjában a vádlott használta, míg a sértett nem használta a biztonsági övet.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

 

Ítélethirdetés várható.

 

 

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

A Debreceni Törvényszék bírósági épületeiben tartózkodás rendjéről szóló 2020.EI.II.B.17/257. számú szabályzat értelmében a tárgyalóteremben jelenlévőknek egymástól 2 méter távolságban kell lenniük. Ennek figyelembevételével az eljáró tanács elnöke az eljárási cselekmény megkezdését megelőzően szükség esetén meghatározza, hogy a tárgyalóteremben egyszerre hány fő (hallgatóság)tartózkodhat. A tanács elnöke a járványügyi szabályokra tekintettel a tárgyalás lefolytatására vonatkozóan egyedi szabályokat is megállapíthat. A tárgyalótermi protokoll betartása érdekében a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak létszáma korlátozható.

Amennyiben a tárgyalótermi protokoll nem tartható be, a tanács elnöke a nyilvánosságot, a sajtót a törvényszék sajtószóvivőjén keresztül tájékoztatja. 

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@debrecenit.birosag.hu -n vagy a 30/748-3847 telefonszámon.  A regisztráció hiánya esetén a médiatartalom-szolgáltató munkatársa az épületbe nem léphet be!

Eljáró bíróság: