A vád: edzés közben okozott maradandó fogyatékosságot a sértettnek

Tárgyalás időpontja: 
2021. február 16., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége
Ügyszám: 
B. 339/2019
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/123-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Tárgyalást tart a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a férfi jégkorongozóként a téli szezonon kívül görkorcsolyás edzéseket végzett. Ezért 2018. május 3-án 19 óra körül leparkolt autójával Debrecenben, a Hatvan utcán, görkorcsolyát, valamint hozzá sisakot és egyéb védőfelszereléseket vett, majd körülbelül fél óra alatt a Hatvan utca – Bethlen utca – Egyetem sugárút – Békás-tó útvonalon a Nagyerdőre görkorcsolyázott. A vádlott a Nagyerdőről visszaindult a belvárosba a Simonyi út – Bem tér érintésével, majd 19 óra 50 perc körül a Füredi útra érkezett, ahol a közút mellett lévő, gyalogos- és kerékpárút jobb oldalán haladt. A Füredi úti kerékpárúton a vádlott észlelte, hogy előtte vele egy irányba halad egy gyalogos, aki a mobiltelefonját használta.

A vádlott ingerülten felszólította a nőt, hogy távozzon a kerékpársávból, miközben balról megelőzte úgy, hogy a haladási iránya szerinti bal oldali sávba áttért, majd a fejét visszafordította a telefonáló nő felé. A férfi eközben mindkét kerékpársávot használva a buszmegálló felé tovább görkorcsolyázott. Ezzel egyidőben a vádlottal szemben az Egyetem sugárút felől a Bem tér irányába a kerékpárúton jobb sávjában haladt kerékpárjával a sértett körülbelül 15-20 km/h sebességgel. A vádlott 12-15 km/h sebességgel továbbra is hátrafordított fejjel a menetiránya szerinti bal oldali sávban közlekedett, amikor vele szemben szabályosan, a saját sávjában 19 km/h sebességgel közlekedő sértettnek ütközött. A sértett az ütközés következtében a kerékpárja kormányán keresztül előre esett. A sértett az elszenvedett sérülések következtében eszméletét vesztette. A 47 éves vádlott a földön fekvő sértetthez lépett, majd megkérte a buszmegállóban tartózkodókat, hogy értesítsék a mentőket, akiknek a kiérkezéséig a vádlott és a jelenlévő járókelők a sértettet elsősegélyben részesítették, stabil oldalfekvésbe helyezték – fogalmaz a vád. Az ügyészség szerint a vádlott szabálytalanul, a kerékpárúton gyalogosként görkorcsolyával közlekedve a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta, mely magatartásával a szabályosan közlekedő sértettnek életveszélyes sérüléseket okozott, amelyek maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyultak.

A 2020. június 16-án megtartott előkészítő ülésen a vádlott büntetőjogi felelősségét nem ismerte be, tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte ki az ügyet.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság szakértőket hallgat meg és iratokat ismertet. Amennyiben a bizonyítási eljárás befejeződik úgy perbeszédek és ítélethirdetés várható.

 

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

A Debreceni Törvényszék bírósági épületeiben tartózkodás rendjéről szóló 2020.EI.II.B.17/257. számú szabályzat értelmében a tárgyalóteremben jelenlévőknek egymástól 2 méter távolságban kell lenniük. Ennek figyelembe vételével az eljáró tanács elnöke az eljárási cselekmény megkezdését megelőzően szükség esetén meghatározza, hogy a tárgyalóteremben egyszerre hány fő (hallgatóság)tartózkodhat. A tanács elnöke a járványügyi szabályokra tekintettel a tárgyalás lefolytatására vonatkozóan egyedi szabályokat is megállapíthat. A tárgyalótermi protokoll betartása érdekében a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak létszáma korlátozható.

Amennyiben a tárgyalótermi protokoll nem tartható be, a tanács elnöke a nyilvánosságot, a sajtót a törvényszék sajtószóvivőjén keresztül tájékoztatja. 

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@debrecenit.birosag.hu -n vagy a 30/748-3847 telefonszámon.  A regisztráció hiánya esetén a médiatartalom-szolgáltató munkatársa az épületbe nem léphet be!

Eljáró bíróság: