Halálos balesethez vezetett a figyelmetlenség

Tárgyalás időpontja: 
2021. február 9., kedd 09.30
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
B. 2/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Püspökladány, Kossuth u. 30.
Tárgyaló: 
1. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Püspökladányi Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a 29 éves férfi 2019. augusztus 22-én 9 óra 30 perc körül az általa vezetett tehergépkocsival közlekedett a 4801-es számú úton, Báránd külterületén. A vádlott Kaba felől Báránd irányába közlekedett megközelítőleg 71 km/h sebességgel. A vádlott haladása során az út 4+546 km-szelvényéhez érkezve a gépjármű műszerfalára telepített kihangosító készülék kijelzőjére tekintett. Az ebből eredő figyelmetlensége miatt járművével közel 2 méterre áttért a szemközti forgalmi sávba. Ezzel egyidőben vele szemben szabályosan, 68 km/h sebességgel közlekedett egy másik tehergépkocsi, amelynek sofőrje észlelte, hogy a vádlott teherautójával megkezdte az áttérést az ő sávjába. A sértett a baleset elkerülése érdekében elkezdett jobbra húzódni és folyamatosan működtette a kürtöt és fékezett. Az ütközést a sértett elkerülni már nem tudta, 50 km/h sebesség mellett ütközött a vádlott változatlan sebességgel közlekedő járművével – fogalmaz a vád.

A vétlen 61 éves sofőr olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy másnap a kórházban életét vesztette. A vádlott a baleset során súlyos, maradandó sérülést szenvedett. Az ügyészség szerint a baleset és a sértett halála a vádlott KRESZ szabályszegő magatartásának eredményeként jött létre.

Az ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, továbbá határozott időre tiltsa el őt a közúti járművek vezetésétől.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

 

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

A Debreceni Törvényszék bírósági épületeiben tartózkodás rendjéről szóló 2020.EI.II.B.17/257. számú szabályzat értelmében a tárgyalóteremben jelenlévőknek egymástól 2 méter távolságban kell lenniük. Ennek figyelembevételével az eljáró tanács elnöke az eljárási cselekmény megkezdését megelőzően szükség esetén meghatározza, hogy a tárgyalóteremben egyszerre hány fő (hallgatóság)tartózkodhat. A tanács elnöke a járványügyi szabályokra tekintettel a tárgyalás lefolytatására vonatkozóan egyedi szabályokat is megállapíthat. A tárgyalótermi protokoll betartása érdekében a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak létszáma korlátozható.

Amennyiben a tárgyalótermi protokoll nem tartható be, a tanács elnöke a nyilvánosságot, a sajtót a törvényszék sajtószóvivőjén keresztül tájékoztatja. 

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@debrecenit.birosag.hu -n vagy a 30/748-3847 telefonszámon.  A regisztráció hiánya esetén a médiatartalom-szolgáltató munkatársa az épületbe nem léphet be!