A vád szerint a férfi rendszeresen kínozta és bántalmazta élettársát, aki belehalt a sérüléseibe

Tárgyalás időpontja: 
2020. november 25., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Ügyszám: 
B. 242/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/123-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására állapotánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint az elvált férfi hosszú évek óta egyedül élt Nagykerekiben lévő családi házban. A vádlott sem a közeli hozzátartozóival, sem pedig a lakókörnyezetében élőkkel nem tartott kapcsolatot. A férfi 2019. év végén ismerkedett meg a sértettel, aki egyedülálló volt és rövid idő után a férfi családi házába költözött, attól kezdve élettársi kapcsolatban éltek.

A 38 éves nő alacsony termetű, vékony testalkatú, gyenge fizikumú volt és pszichés betegséggel küzdött, amiről a vádlottnak is tudomása volt. A férfi erőszakos, öntörvényű, saját érdekeit és szabályait előtérbe helyező életmódja rövid időn belül meghatározóvá vált kapcsolatukban. A vádlott folyamatos kontroll alatt tartotta a sértettet, aki egyedül nem is közlekedhetett a településen, ezt pedig érzékeltek a lakókörnyezetükben élők is. A férfi agressziója 2020. év elejétől fokozódott, rendszeresen és durván puszta kézzel bántalmazta az élettársát, akit 2020. február 18. és február 20. között puszta kézzel brutálisan bántalmazott. A férfi akkor egy ismeretlen szúró eszközzel is bántalmazta a sértettet, amelynek következtében a nő testén 45 különböző sérülés keletkezett. A vádlott által a sértett fején okozott sérülések jelentős mennyiségű és hosszú idejű vérzéssel jártak. A sértett a vádlott durva és kitartó bántalmazásába belehalt. A vádlott 2020. február 20-án reggel maga értesítette a helyi háziorvost, aki a helyszínen megállapította, hogy a sértett meghalt.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

A Debreceni Törvényszék bírósági épületeiben tartózkodás rendjéről szóló 2020.EI.II.B.17/257. számú szabályzat értelmében a tárgyalóteremben jelenlévőknek egymástól 2 méter távolságban kell lenniük. Ennek figyelembe vételével az eljáró tanács elnöke az eljárási cselekmény megkezdését megelőzően szükség esetén meghatározza, hogy a tárgyalóteremben egyszerre hány fő (hallgatóság)tartózkodhat. A tanács elnöke a járványügyi szabályokra tekintettel a tárgyalás lefolytatására vonatkozóan egyedi szabályokat is megállapíthat. A tárgyalótermi protokoll betartása érdekében a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak létszáma korlátozható.

Amennyiben a tárgyalótermi protokoll nem tartható be, a tanács elnöke a nyilvánosságot, a sajtót a törvényszék sajtószóvivőjén keresztül tájékoztatja. 

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@debrecenit.birosag.hu -n vagy a 30/748-3847 telefonszámon.  A regisztráció hiánya esetén a médiatartalom-szolgáltató munkatársa az épületbe nem léphet be!

Eljáró bíróság: