Viszonzatlan szerelem, elrabolt férj, zaklatás, zsarolás

Tárgyalás időpontja: 
2020. november 10., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
Emberrablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 174/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/123-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a férfinak az ügyében, akivel szemben fegyveresen elkövetett emberrablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség. A vádlott viszonzatlan érzelmei miatt rendszeresen zaklatta, zsarolta a sértettet, akinek a férjét elrabolta és egy erdőben kikötözte egy fához.

A vádirat szerint a sértett házastársak között a kapcsolat még 2015. év végén megromlott, ezért külön költöztek. A nő az egyik ismerőse zsákai házába költözött és a különélése során megismerkedett a szintén Zsákán élő vádlottal, aki többször segítségére volt a nőnek a mindennapi életvitelében. A férfi szorosabb kapcsolatot akart kialakítani a nővel, de ő ezt elutasította. A vádlott 2018-ban a visszautasítás miatt meg akarta büntetni a sértettet. Amikor Zsákán 2018. május 18-án az utcán összetalálkoztak, a férfi megállította a nőt és felszólította arra, hogy adjon át neki 1 millió forintot, mert annyival tartozik neki. A vádlott elővett egy gáz-riasztó pisztolyt, amelynek hatására a megfélemlített nő írásban elismerte a vádlott felé fennálló tartozását.

A nő és a férje időközben kibékültek és újra össze is költöztek. Erről a vádlott is tudomást szerzett, majd a sértett férfit 2018. június 20-án autójával kivitte a Berettyó folyó melletti erdős területen lévő földútra, ahol gáz-riasztó pisztollyal arra kényszerítette a férfit, hogy telefonon híja oda a feleségét és a jelenlétében írjon egy újabb nyilatkozatot a tartozásáról. A vádlott azt mondta, hogy csak ezután fogja őket szabadon engedni. A férfi félelmében ennek eleget tett, majd a vádlott a sértettet az erdőben egy fához bilincselte, kezeit, lábait egy dróttal összekötözte, szájába pedig ruhát tömött. Ezt követően a vádlott kocsival elment a nőért, akit kicsalt a lakásából, majd fegyverrel őt is az autóba kényszerítette.  

A vád szerint a megkötözött férfinak kis idő múlva sikerült magát kiszabadítania, majd amikor meglátta, hogy a vádlott megjön az asszonnyal, akkor rátámadt a férfira és kölcsönösen bántalmazták egymást. A nő ekkor magához vette a vádlott fegyvereit tartalmazó táskát, majd abból elővett egy sörétes puskát és a lőszer eltávolítása után azzal fékezte meg a vádlottat, így el tudtak menekülni a helyszínről. A vádlott rövid idő elteltével telefonon tovább zaklatta a sértetteket, napi rendszerességgel több szöveges üzenetet küldött a mobiltelefonjaikra.

A jelenleg bűnügyi felügyelet és távoltartás hatálya alatt álló vádlott az ügyészség fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetést és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkésztő ülés.

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

A Debreceni Törvényszék bírósági épületeiben tartózkodás rendjéről szóló 2020.EI.II.B.17/257. számú szabályzat értelmében a tárgyalóteremben jelenlévőknek egymástól 2 méter távolságban kell lenniük. Ennek figyelembe vételével az eljáró tanács elnöke az eljárási cselekmény megkezdését megelőzően szükség esetén meghatározza, hogy a tárgyalóteremben egyszerre hány fő (hallgatóság)tartózkodhat. A tanács elnöke a járványügyi szabályokra tekintettel a tárgyalás lefolytatására vonatkozóan egyedi szabályokat is megállapíthat. A tárgyalótermi protokoll betartása érdekében a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak létszáma korlátozható.

Amennyiben a tárgyalótermi protokoll nem tartható be, a tanács elnöke a nyilvánosságot, a sajtót a törvényszék sajtószóvivőjén keresztül tájékoztatja. 

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@birosag.hu -n vagy a 30/748-3847 telefonszámon.  A regisztráció hiánya esetén a médiatartalom-szolgáltató munkatársa az épületbe nem léphet be!

Eljáró bíróság: