A vádlott különös kegyetlenséggel szurkálta össze mozgássérült férjét, akit a hideg helyiségben magára hagyott

Tárgyalás időpontja: 
2020. november 2., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Ügyszám: 
B. 365/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
Fszt./6-os tárgyaló (távmeghallgató)
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Tárgyalást tart a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására állapotánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. A nő 2018 októberében két piszkavassal és három késsel mintegy 40 sérülést okozott a férjének, akit utána magára hagyott a házuk hideg előterében.

A vádirat szerint a 64 éves nő és a 70 éves mozgásában korlátozott párja egy balmazújvárosi családi házban éltek. A vádlott az elmúlt években rendszeresen alkoholt ivott, a sértettel – akinek egy megbetegedést követően mindennapi életvitele, kommunikációja megnehezedett - naponta vitába keveredett. A nő egyre nehezebben viselte a megterhelő családi életet, így többször előfordult, hogy jelentős mennyiségű alkoholt ivott, amire sok pénzt fordított, a kevés nyugdíjukból pedig nehezen tudtak megélni. A házastársak között napi rendszerességűvé váltak a veszekedések, kiabálások, aminek a szomszédok is rendszeresen fültanúi voltak.

A vádlott 2018. október 7-én alkalmi munkából tért haza ittas állapotban. A nő meglátta, hogy az otthon tartózkodó férje is ivott. A sértett kérdőre vonta a feleségét, hogy hol volt, elkezdtek vitatkozni, majd dulakodni a ház előszobájában. A férfi elesett, mire a feldühödött asszony felkapott két piszkavasat, amelyekkel ütlegelni kezdte a sértettet, akit össze is szurkált. A vádlott ezután felkapott három kést, és több helyen megszurkálta magatehetetlen férjét.

Észlelve, hogy a sértett mozdulatlan, a nő beakasztotta a piszkavasakat férje ruhájába, hogy megpróbálja őt behúzni a ház belsejében lévő szobába, azonban a magatehetetlen testet nem tudta megmozdítani, így a férfi egész éjszaka a fűtetlen ház előszobájának padlóján feküdt, reggelre pedig a kihűlés miatt meghalt. A nő másnap reggel átment a szomszédba és az ismerősét megkérte, hogy hívja a rendőrséget, mert a férje vérbe fagyva fekszik. A vádirat szerint a vádlott bántalmazó magatartása eredményeként a sértetten mintegy 40 külsérelmi nyommal járó sérülés keletkezett. A nő a kezébe vett eszközökkel durva és kitartó bántalmazása során rendkívüli fájdalmat és szenvedést okozott az áldozatnak.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség indítványában fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást kért a letartóztatásban lévő vádlottra.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

 

Ítélethirdetés várható.

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

A Debreceni Törvényszék bírósági épületeiben tartózkodás rendjéről szóló 2020.EI.II.B.17/257. számú szabályzat értelmében a tárgyalóteremben jelenlévőknek egymástól 2 méter távolságban kell lenniük. Ennek figyelembe vételével az eljáró tanács elnöke az eljárási cselekmény megkezdését megelőzően szükség esetén meghatározza, hogy a tárgyalóteremben egyszerre hány fő (hallgatóság)tartózkodhat. A tanács elnöke a járványügyi szabályokra tekintettel a tárgyalás lefolytatására vonatkozóan egyedi szabályokat is megállapíthat. A tárgyalótermi protokoll betartása érdekében a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak létszáma korlátozható.

Amennyiben a tárgyalótermi protokoll nem tartható be, a tanács elnöke a nyilvánosságot, a sajtót a törvényszék sajtószóvivőjén keresztül tájékoztatja.  

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@debrecenit.birosag.hu -n vagy a 30/748-3847 telefonszámon.  A regisztráció hiánya esetén a médiatartalom-szolgáltató munkatársa az épületbe nem léphet be!v

Eljáró bíróság: