Házuk teraszán egy 20 centiméteres pengéjű késsel végezte ki a feleségét

Tárgyalás időpontja: 
2020. november 3., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B. 25/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/122-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Tárgyalást tart a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a férfi és a felesége éveken keresztül kiegyensúlyozott kapcsolatban élt a Hajdú-Bihar megyében található házukban. A bűncselekmény napja, azaz 2018. október 8. előtti közel négy évben folyamatosan hűtlenséggel vádolta feleségét és ez az érzés szinte beteges szintre felerősödött benne. A férfi a feleségével még poligráfos vizsgálatot is csináltatott Budapesten, amely megállapította, hogy nem kérdőjelezhető meg a nőnek a férje iránti hűsége.

A férfi indulata ennek ellenére az évek során fokozódott és már nemcsak szóban, hanem tettleg is bántalmazta feleségét, akit számtalanszor megütött, megvert. A nő sérüléseket is szenvedett, azonban orvoshoz egy eset kivételével nem ment. Egy ideig a családtagjainak azt mondta, hogy elesett vagy beütötte magát, majd egy idő után már beszámolt a gyermekeinek az őt ért bántalmazásokról. A férfi 2016 novemberében egy nyújtófával testszerte bántalmazta feleségét, amely miatt büntetőeljárás is indult ellene, a Berettyóújfalui Járásbíróság pedig súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt jogerősen is elítélte. 

A vád szerint 2018 májusában a sértett és a vádlott között vita és veszekedés alakult ki a féltékenység miatt. A férfi bántalmazni akarta a nőt, azonban az akkor ugyancsak otthon tartózkodó egyik fiúk közéjük állt. Az asszony átszaladt a közelben lakó fiához, akinek elmondta a történteket. A vádlott rövid idő elteltével személygépkocsival a fia házához ment, magával vitt egy hosszú tőrkést, amivel hasba akarta szúrni az anyját védelmező fiát, aki el tudott lépni, így a szúrást elkerülte. A fiú ekkor apja mögé került és két kézzel átfogta a mellkasát, majd az egyik testvére is odaszaladt és neki sikerült kicsavarnia a vádlott kezéből a tőrt. Miután a fogásból elengedték a vádlottat, ő tovább szidalmazta a fiait és megöléssel fenyegette őket. Pár perc múlva a férfi már nyugodt hangnemben kérte vissza a tőrkést, amit fia megkeresett, majd átadta apjának, aki azt a tokba visszatette, beült az autójába és elhajtott.

A harmadik vádpont szerint 2018. október 8-án a férfi és felesége otthon tartózkodtak, a nő ebédet főzött a ház teraszán, az asztalon ezért több kés is volt. A vádlott a feleségével ismét vitatkozni kezdett, a férfi egyre agresszívabb állapotba került, majd az asztalról felkapott egy 20 centiméter pengehosszúságú kést és azzal a vele szemben álló sértettet szurkálni kezdte. Az első szúrások a sértett mellkasát érték, valamint a nő kezét, amit védekezésül maga elé tartott. A vádlott ezután a földön fekvő nőt nagy erővel még további 35 alkalommal testszerte, aki a helyszínen elvérzett és perceken belül meghalt.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

 

Ítélethirdetés várható.

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

A Debreceni Törvényszék bírósági épületeiben tartózkodás rendjéről szóló 2020.EI.II.B.17/257. számú szabályzat értelmében a tárgyalóteremben jelenlévőknek egymástól 2 méter távolságban kell lenniük. Ennek figyelembe vételével az eljáró tanács elnöke az eljárási cselekmény megkezdését megelőzően szükség esetén meghatározza, hogy a tárgyalóteremben egyszerre hány fő (hallgatóság)tartózkodhat. A tanács elnöke a járványügyi szabályokra tekintettel a tárgyalás lefolytatására vonatkozóan egyedi szabályokat is megállapíthat. A tárgyalótermi protokoll betartása érdekében a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak létszáma korlátozható.

Amennyiben a tárgyalótermi protokoll nem tartható be, a tanács elnöke a nyilvánosságot, a sajtót a törvényszék sajtószóvivőjén keresztül tájékoztatja. 

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@debrecenit.birosag.hu -n vagy a 30/748-3847 telefonszámon.  A regisztráció hiánya esetén a médiatartalom-szolgáltató munkatársa az épületbe nem léphet be!

Eljáró bíróság: