A vád szerint munkagép sofőrje nem biztosított elsőbbséget a kerékpárosnak, aki a baleset miatt életét vesztette

Tárgyalás időpontja: 
2020. október 22., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
B. 26/2020
Tárgyalás helyszíne: 
Hajdúszoboszló, Kálvin tér 6/A.
Tárgyaló: 
Emeleti tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Hajdúszoboszlói Járásbíróság annak a 29 éves vádlottnak az ügyében, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint 2019. október 2-án 8 óra 30 perc körül a vádlott által vezetett bálamozgatásra szerelvényezett teleszkópos rakodóból és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvénnyel megközelítőleg 15 km/h-val közlekedett Nádudvar belterületén a Kövy Sándor utcán. A járműszerelvény pótkocsiján 40 tonna vetőbúza volt. Haladása során a vádlott a Jókai utca - Kövy Sándor utca kereszteződéséhez érve a részére az útkereszteződés előtt kihelyezett „Elsőbbségadás kötelező” közúti jelzőtábla utasítására megállt, majd úgy indult meg egyenesen, hogy nagyfokú figyelmetlensége folytán nem vette észre és így nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról, a Jókai utcán kerékpárján közlekedő sértett részére, akit a munkagép elejére szerelt rakodóvillával elütött. A baleset következtében a 65 éves nő az ütközést követően a kerékpárjával az úttestre esett és megsérült. A sértettet a mentők kórházba vitték, azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházi kezelése ellenére 2019. október 8-án életét vesztette. A közlekedési baleset és a halál között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg - fogalmaz a vád.

Az ügyészség szerint a vádlott cselekményével megszegte a KRESZ azon szabályát, miszerint „a másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező útról érkező jármű részére”.

A vádiratban az ügyészség 6 hónap fogházbüntetést indítványozott, valamint azt, hogy a bíróság 2 évre tiltsa el a vádlottat a közúti járművezetéstől.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@debrecenit.birosag.hu -n vagy a 30/748-3847 telefonszámon.  A regisztráció hiánya esetén a médiatartalom-szolgáltató munkatársa az épületbe nem léphet be.