Feszült helyzet Debrecenben – a vád szerint gáz-riasztó fegyvert fogott a rendőrökre

Tárgyalás időpontja: 
2020. október 22., csütörtök 10.00
Ügy tárgya: 
Hivatalos személy elleni erőszak bűntette
Ügyszám: 
B. 610/2020
Tárgyalás helyszíne: 
Debreceni Járásbíróság, Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
33-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Járásbíróság annak a 30 éves vádlottnak az ügyében, akivel szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség.

A vádirat szerint a rendőrök 2020. április 24-én 16 óra 40 perc körül megjelentek egy debreceni háznál, mert onnan bejelentés érkezett arról, hogy egy ittas férfi agresszívan viselkedik. A rendőrök a helyszínen felvették a kapcsolatot a vádlott édesapjával, aki a bejelentést tette. Ezt követően az egyenruhások többször felszólították a házban tartózkodó fiát, hogy jöjjön ki. Az ajtóban megjelenő ittas állapotban lévő férfi erre nem volt hajlandó, visszament a házba, magához vett egy csőre töltött gáz-riasztó fegyvert, amivel kiment az udvarra és azt a tőle körülbelül 5 méterre álló rendőrökre fogta, közben hangosan ordított.

Az ügyészség szerint a rendőrök - akik a rájuk fogott fegyvert külső megjelenése alapján éles maroklőfegyvernek hitték - a vádlottat többször hangosan felszólították, hogy tegye le a fegyvert. A férfi ezt figyelmen kívül hagyta, a fegyvert folyamatosan a rendőrök felé tartva elindult feléjük. A rendőrök egy az udvaron lévő fedezék irányába kezdtek hátrálni, közben elővették a szolgálati maroklőfegyvereiket, majd azokat kibiztosították és tűzkész állapotba helyezték. A két rendőr a fegyvereiket a vádlottra irányították, közben folyamatosan felszólították, hogy tegye le a fegyverét. Ekkor a férfi apja közbeavatkozott, hirtelen a fia mögé lépett és kiütötte a kezéből a gáz-riasztó fegyvert, ami a földre esett. Ekkor a rendőrök a támadóval szemben testi kényszert alkalmaztak, azonban a férfi ellenállt és megpróbálta visszaszerezni a fegyvert. Ezt a járőrök megakadályozták, majd a vádlottat megbilincselték.

A vádiratban az ügyészség 4 év 6 hónap börtönbüntetést indítványozott, valamint azt, hogy a bíróság 5 évre tiltsa el a vádlottat a közügyek gyakorlásától.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen regisztrálni szíveskedjenek a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál. A részvételi szándékot legkésőbb az eljárási cselekményt megelőző napon 16 óráig szíveskedjenek jelezni emailben a dobod@debrecenit.birosag.hu -n vagy a 30/748-3847 telefonszámon.  A regisztráció hiánya esetén a médiatartalom-szolgáltató munkatársa az épületbe nem léphet be.

Eljáró bíróság: