A vád szerint anya és lánya embereket tartottak fogva és kínoztak

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 21., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Emberrablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 149/2020
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/126-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a két nőnek az ügyében, akikkel szemben felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a két nő közeli hozzátartozók, anya és lánya, akik a sértettek bizalmába férkőztek, majd őket a nyírábrányi lakásukba invitálták, onnan pedig csak azt követően akarták őket elengedni, ha pénzt adnak nekik. A fiatalabb vádlott Debrecenben vállalt alkalmi munkát és az ideiglenes szálláshelyén ismerkedett meg a férfi sértettel.

Az anya 2019. augusztus 13-án Debrecenben meglátogatta a lányát ott, ahol ő is megismerkedett az egyedülálló, beteg, támogatásra szoruló sértettel, akinek felajánlotta, hogy költözzön hozzájuk Nyírábrányba. A sértett férfi ebbe beleegyezett, azonban azt megelőzően az idősebb vádlott magához vette a férfi kézitáskáját, amelyben a személyes okmányai, valamint a bankkártyája volt és lányával együtt közölték vele, hogy azokat addig nem adják neki vissza, amíg a nyugdíját fel nem tudják venni. A sértett nem akarta megadni a bankkártyájához tartozó PIN kódot, ezért a fiatalabb vádlott őt kétszer pofon ütötte. Ezzel a vádlottak a sértett ellenállását megtörték és bankkártyája felhasználásával 144 ezer forintot vettek fel a számlájáról. Ezt követően a vádlottak a sértett férfival együtt Nyírábrányba utaztak, ahol a sértettet 2019. szeptember 6-ig egy nyári konyhában bezárva tartották, miközben többször bántalmazták. A sértettnek azon a napon reggel ki tudott mászni a nyári konyha ablakán, majd a település polgármesteri hivatalába ment segítséget kérni. A vádlottak lakóhelyén történt rendőri intézkedés során a sértett nevére kiállított okiratokat és bankkártyát megtalálták, lefoglalták, majd azokat kiadták a sértettnek.

A vádlottak pénzszerzés miatt 2019. augusztus 13-át követően egy nőismerősüket is a nyírábrányi lakásukba csalták. Pár nap múlva az idősebb vádlott elkérte a sértettől a személyes okmányait és a bankkártyáját. A nő bízott a vádlottakban, ezért megadta nekik a bankkártyájához tartozó azonosító kódot is. Másnap az idősebb vádlott azzal gyanúsította meg a sértett nőt, hogy ellopott tőlük 25 ezer forintot, majd megfenyegette, hogy addig nem fogja elengedni a házból, ameddig a pénzt vissza nem adja.

A fiatalabbik vádlott ezt követően rátámadt a sértett nőre és egy vascsővel testszerte ütlegelte, majd a későbbiekben egy bőr nadrágszíjjal ütötte az asszonyt, követelve tőle a pénzt. A fiatalabb vádlott ugyanezen a napon este a sértettet a nyári konyhába vitte és egy műanyag pohárból forró vizet locsolt a combjára, majd egy seprűnyéllel ütlegelte, azonban ekkor már a vádlottak 500 ezer forintot követeltek tőle. A sértettnek végül 2019. szeptember 11-én ki eltudott menekülni a házból és helyi lakosoktól kért segítséget.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, vagy kendő, sál viselése, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál jelezni szíveskedjenek.

A bíróság a járványügyi intézkedés megtartása érdekében vagy egészségügyi válsághelyzettel összefüggő más okra figyelemmel hivatalból vagy az ügyész, a vádlott, a védő, a sértett, illetve a vagyoni érdekelt és az egyéb érdekelt indítványára meghatározhatja a hallgatóság létszámát a tárgyaláson.

Eljáró bíróság: