Vádemelés: Koncert közben, a nézőtéren szúrta le a haragosát

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 18., péntek 09.30
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 170/2020
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/126-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a polgári férfi és élettársa anyagi gondokkal küzdöttek, ezért 2017. szeptember 18-át követően közösen úgy döntöttek, hogy pénzszerzés érdekében a nő szexuális szolgálatást fog nyújtani férfiaknak. A partnerek egy részét a nő egy közösségi oldalon kereste úgy, hogy hirdetést adott fel, míg a másik részét a vádlott szerezte. Többször a férfi közölte a sértettel, hogy kihez és hova kell mennie, de volt olyan is, hogy személyesen vitte el. A szexuális szolgáltatás után kapott pénzből a sértettnek egy bizonyos összeget át kellett adnia a vádlottnak. Volt olyan alkalom, hogy a nő ezt megtagadta, olyankor a férfi megverte őt. Előfordult, hogy a vádlott által beszervezett személlyel nem akart találkozni, ekkor a vádlott veréssel kényszerítette élettársát a nemi kapcsolatra. A vádlott egy gyerekkori ismerősének is ajánlotta a nőt 2019 márciusában. Két alkalommal össze is hozta a találkozót, amely során a nő és a férfi között kölcsönös szimpátia alakult ki. A férfi meg is sajnálta a nőt és azt kihasználva, hogy a vádlott 2019 májusában Budapestre ment dolgozni, a nőt és annak gyermekét odaköltöztette a házába. A vádlott miután tudomást szerzett a költözésről elkezdte fenyegetni mindkettőjüket. Az egyre gyakoribb fenyegetések során a vádlott azt hangoztatta, hogy a gyerekkori ismerősét megöli, a közösségi oldalra is kiírta, hogy „augusztus18-án meghalsz”- fogalmaz a vád.

Az egyik alkalommal 2019. augusztus 2-án 18 óra 30 perc körül a vádlott Polgáron, egy ismerősével cigarettázott egy ház udvarán, amikor meglátta volt élettársát, aki egykerékpáron közlekedett. A férfi az ismerőse biciklijével a sértett után hajtott, majd az egyik kereszteződésben utolérte, megragadta a haját és hátra rántotta. A férfi ezután a nőt ököllel bántalmazta, aminek az vetetett véget, hogy az egyik lakóház udvaráról egy nő rászólt a vádlottra, hogy hagyja abba a sértett bántalmazását. A vádlott nem akarta elengedni a sértettet, de amikor meglátta a kiérkező rendőröket, elmenekült a helyszínről. A sértett könnyű sérüléseket szenvedett, azonban figyelemmel a bántalmazás módjára, a sérült testtájékokra, megállapítható, hogy a vádlott szándéka súlyosabb, 8 napon túl gyógyuló sérülés okozására irányult.

A harmadik vádpont szerint 2019. augusztus 19-én 19 óra körül O. Sz. vádlott testvérével együtt megjelent a gyerekkori ismerőse lakásánál. Mivel a házban senki nem tartózkodott, átmentek egy közelben lakó ismerős nőhöz, akinek az udvarán a vádlott ittas és feldúlt állapotban nadrágjából kivett egy 19,9 cm-es pengehosszúságú kést és azzal hadonászva azt kiabálta, hogy megöli a férfit, aki elszerette tőle az élettársát.

A nő ekkor erőteljesen rászólt a vádlottra, aki sírni kezdett és bedobta a kezében lévő kést a közelében lévő farakásba, majd miután megnyugodott, megkereste a kést és azzal a szándékkal, hogy megkeresi a férfit, elindult a háza irányába. Vele ment testvére is, aki végig próbálta őt nyugtatni.

Ezen a napon 18 órától Polgáron, a Barankovics téren rendezték meg az úgynevezett Újkenyér Ünnepét, amelyen az este folyamán megjelent a vádlott volt élettársa és a férfi is a családjával, annak ellenére, hogy előtte a sértettet fia figyelmeztette arra, hogy a vádlott a közösségi oldalán fenyegető üzeneteket küldözget neki. Ezt akkor sem a sértett, sem a családja nem vette komolyan. A vádlott a rendezvényre tartott, hogy beváltsa korábbi fenyegetéseit, ezt pedig élőben videón is közvetítette a közösségi oldalán, ahol végig azt hangoztatta, hogy meg fogja ölni a sértettet. A rendezvény helyszínére érve a vádlott meglátta a férfit, észrevétlenül hátulról megközelítette, majd előzetes szóváltás nélkül a hátára ugrott, amelynek következtében mindketten a földre estek. Dulakodás közben O. Sz. a kezében lévő késsel a sértettet a hátán derék-és nyaktájékon megszúrta. A sértett további bántalmazását a közelben tartózkodó, a rendezvény biztosítását ellátó rendőrök akadályozták meg, akik a férfit a helyszínen elfogták. A sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítása közben életét vesztette.

A vádirat szerint a cselekmény elkövetése után a vádlott véréből és vizeletéből a kirendelt igazságügyi szakértő új pszichoaktív anyagot és kábítószert mutatott ki.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, vagy kendő, sál viselése, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál jelezni szíveskedjenek.

A bíróság a járványügyi intézkedés megtartása érdekében vagy egészségügyi válsághelyzettel összefüggő más okra figyelemmel hivatalból vagy az ügyész, a vádlott, a védő, a sértett, illetve a vagyoni érdekelt és az egyéb érdekelt indítványára meghatározhatja a hallgatóság létszámát a tárgyaláson.

Eljáró bíróság: