A vád szerint halálos balesetet eredményezett a figyelmetlenség és a gyorshajtás

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 14., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
B. 278/2020
Tárgyalás helyszíne: 
Debreceni Járásbíróság, Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
I. emelet/153-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Járásbíróság annak a 27 éves vádlottnak az ügyében, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A derecskei férfi 2019. július 12-én 14 óra 10 perc körül tehergépkocsival és a hozzá kapcsolt pótkocsival közlekedett a 33-as számú főúton Hortobágy felől Debrecen irányába, megközelítőleg 85-90 km/h sebességgel. Az útszakaszon engedélyezett legnagyobb haladási sebesség személygépkocsival 90 km/h, míg tehergépjárművel 70 km/h.

A vádirat szerint a vádlott haladása során a 33-as számú főút 82. kilométerszelvényéhez érve figyelmetlensége és járműve sebességének helytelen megválasztása miatt későn vette észre az előtte, forgalmi okból megálló személygépkocsit, amelynek - vészfékezése és balra kormányzása ellenére - 60 km/h sebességgel nekiütközött.

Az ütközéstől a személygépkocsi 50-55 km/h sebességre felgyorsulva nekiütközött az előtte, műszaki meghibásodás miatt az úttest szélére lehúzódott teherautó pótkocsijának. A személygépkocsi ezután begurult az úttest közepére, ahol kigyulladt. Az ütközést követően a vádlott által vezetett járműszerelvény lehaladt a menetirány szerinti bal oldali útárokba.

A baleset következtében a személygépkocsi 52 éves sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban 2019. július 23-án elhalálozott. A baleset és a nő halála között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

A vád szerint az egyenes vonalvezetésű útszakaszon semmilyen, a láthatóságot korlátozó körülmény nem volt megállapítható, így amennyiben a többszáz méteres látótávolság mellett a vádlott nem esett volna késedelembe, még az általa megválasztott sebességtúllépés esetén is, megállítható lett volna a járműszerelvény, akár lassító fékezéssel is – fogalmaz a vád.

Az ügyészség a vádlottal szemben 9 hónap fogházbüntetést indítványozott és azt, hogy őt a bíróság 1 évre tiltsa el a közúti járművezetéstől, amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

 

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, vagy kendő, sál viselése, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál jelezni szíveskedjenek.

A bíróság a járványügyi intézkedés megtartása érdekében vagy egészségügyi válsághelyzettel összefüggő más okra figyelemmel hivatalból vagy az ügyész, a vádlott, a védő, a sértett, illetve a vagyoni érdekelt és az egyéb érdekelt indítványára meghatározhatja a hallgatóság létszámát a tárgyaláson.

Eljáró bíróság: