A vád: embercsempészés

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 14., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
embercsempészés bűntette
Ügyszám: 
B. 151/2020
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/122-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a három vádlottnak az ügyében, akikkel szemben bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, csempészett személy sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

Egy korábban már embercsempészés bűntette miatt 2017 decemberében jogerősen elítélt és 3 évre Magyarországról kiutasított román férfi 2019-ben több alkalommal is azzal kereste meg az első és harmadrendű vádlottat, hogy a Szerbián keresztül Romániába érkezett, és a magyar államhatár átlépéséhez érvényes engedéllyel nem rendelkező, többnyire közel-keleti országokból származó illegális migránsokat anyagi ellenszolgáltatás fejében szállítsák el Budapestre, vagy Magyarországon keresztül nyugat-európai országokba, döntően Ausztriába. A sikeres szállítások után a vádlottak pénzt kaptak volna a román férfitől, aki még arról is gondoskodott, hogy – az eljárás során ismeretlenül maradt személyek – a vádlottak által vezetett gépjárművek előtt, úgynevezett előfutóként haladjanak azért, hogy ha az úton rendőrt látnak, akkor erről az első és harmadrendű vádlottakat telefonon értesítsék.

A román férfi 2019. július 18-án elsőrendű vádlottat azzal kereste meg, hogy másnap a román-magyar államhatárnál, Álmosd külterületén fel kell vennie 8 személyt és őket Budapestre kell szállítania, amiért fejenként 200 eurót ígért a sikeres szállítást követően. B. J. pár héttel előtte szabadult az egyik büntetésvégrehajtási intézetből és a rossz anyagi helyzete miatt a szállításba belement. Másnap egy ismerősétől kölcsönkért egy gépkocsit, amivel 11 óra körül Álmosd külterületére hajtott, majd egy ismeretlen személy a kukoricaföldön keresztül odakísérte hozzá a nyolc illegális migránst, akikkel elindult Létavértes irányába. Haladása során az úgynevezett előfutó személy telefonon jelezte az elsőrendű vádlottnak, hogy három rendőrautó közeledik Debrecen irányából. A férfi ekkor megijedt és az illegális migránsokkal egy közeli erdőbe hajtott, majd a földúton a gépkocsiból kiugrott és a helyszínről sikeresen elmenekült. A rendőrök az erdőben a magukat afgán állampolgárnak valló személyeket és a gépkocsit megtalálták.  

Pár nappal később 2019. július 22-én B. J. Budapesten tartózkodott, amikor a román férfi újra azzal hívta fel telefonon, hogy ismételten illegális migráns személyeket kellene szállítania a magyar-román határtól. Az elsőrendű vádlott nehezen, de belement az újabb fuvarba. A vádlott a megbízója finanszírozásával egy kisteherautót bérelt 2019. július 27-én Budapesten, amelynek zárt raktere 14,13 légköbméter volt. A férfi még a határnál lévő rendőri jelenlétet is leellenőrizte, majd július 29-én elvállalta az illegális migránsok felvételét. A férfi megkérte a másodrendű vádlottat B. M.-et, hogy haladjon előtte és ha rendőr lát akkor szóljon, mert illegális migránsokat fog szállítani. Miután B. J. megkapta a koordinátákat, Ártánd határába hajtott, ahol az illegális migránsok a tolóajtón keresztül beszálltak a kisteherautó rakterébe, majd elindultak Budapest irányába.  A másodrendű vádlott útközben jelzett, hogy látott egy rendőrt az úton, majd mindketten felhajtottak az M3-as autópályára. A másodrendű vádlott jelezte társának, hogy hatósági ellenőrzést észlelt. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal ellenőrei megkülönböztető jelzéssel a kisteherautó után hajtottak és hangos beszélő útján megállásra szólították fel az elsőrendű vádlottat, aki ennek nem tett eleget, az autópályáról lehajtott, azonban Polgárnál egy tanyán zsákutcába került. A NAV munkatársai a férfit elfogták, a kisteherautóban 29 afgán és két indiai személyt találtak, akik a Magyarországon történő jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták.

Az egyébként elhanyagolt állapotban lévő gépjármű rakterében ülések és biztonsági övek nem voltak, a két részből álló, belülről nem nyitható hátsó ajtókon kettő darab ablak volt, melyek nem voltak nyithatóak és fehér színű fóliával voltak letakarva, így a ki- és belátás is akadályozott volt. A gépjármű rakterének oldalán ablakok egyáltalán nem voltak, ezért a raktér belsejében gyakorlatilag teljes sötétség volt. A raktér semmilyen szellőztető berendezéssel nem volt ellátva, míg az elhanyagolt állapotból adódó korrodálódások nem voltak alkalmasak arra, hogy a raktérbe szükséges mennyiségű levegő jusson be. A gépjármű raktere élőszemély szállítására alkalmatlan volt, az ott tartózkodó illegális migránsok számára az utazás már rövid távon is az állapotukat befolyásoló fizikai és lelki gyötrelemmel járt.

50 perc elteltével csökkent volna olyan mértékűre a környező levegő oxigén koncentrációja, amely az emberi szervezetre lelki és fizikai hatással van. Majd mintegy 70-80 perc utazási idő elteltével pedig már az emberi szervezet számára egyértelműen érezhetően az oxigén tartalom olyan mértékben kezdett volna csökkenni a szén-monoxid tartalom egyidejű növekedése mellett, hogy az utazás megkezdésétől számított 3 óra múlva akár már halálos eredmény is bekövetkezhetett volna.

A harmadrendű vádlott 2019. augusztusában egy nagyváradi gyorsétteremben találkozott egy – az eljárás során ismeretlenül maradt román személlyel és az elsőrendű vádlott megbízójával. Harmadrendű vádlott a találkozón elmondta, hogy pénzre van szüksége, ezért hajlandó sofőrként közreműködni az illegális migránsok Ausztriába történő szállításában. A bűncselekmény költségeinek fedezéséhez a 21 éves román vádlott pénzt kapott, amiből 2019. augusztus 22-én Kolozsváron kikölcsönzött egy kisteherautót, amelybe másnap 21 óra körül az Arad melletti repülőtér közelében felvett 19 illegális migránst, akikkel elindult az ártándi határátkelőhely irányába. Az ismeretlen román férfi a gépkocsi előtt haladt saját járművével, hogy előre jelezzen, ha rendőri ellenőrzést tapasztal. A határ előtt L. C. az illegális migránsokat kitette a járműből, majd az üres kisteherautóval áthajtott a határátkelőhelyen. Ártánd külterületén a vádlott ismét felvette a zöldhatáron átjutott 19 illegális migránst, akikkel elindultak Budapest irányába. Az út nem tartott sokáig, a 42-es számú főúton, Biharkeresztes és Mezőpeterd között a rendőrök megállították a kisteherautót, amelynek sofőrjét és utasait intézkedés alá vonták.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, vagy kendő, sál viselése, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál jelezni szíveskedjenek.

A bíróság a járványügyi intézkedés megtartása érdekében vagy egészségügyi válsághelyzettel összefüggő más okra figyelemmel hivatalból vagy az ügyész, a vádlott, a védő, a sértett, illetve a vagyoni érdekelt és az egyéb érdekelt indítványára meghatározhatja a hallgatóság létszámát a tárgyaláson.

Eljáró bíróság: