A vád: a teherautó sofőrje ittasan áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol nekiütközött egy autóbusznak, majd elhajtott

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 2., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
Segítségnyújtás elmulasztásának vétsége
Ügyszám: 
B. 68/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
Debreceni Járásbíróság, Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
Fszt./29-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a román férfi 2018. július 14-én 16 óra 45 perckor Sáránd külterületén az általa vezetett tehergépkocsival és a hozzá kapcsolt pótkocsival közlekedett a 47-es számú főúton Derecske irányába, közepes forgalomban 75 kilométer/óra sebességgel. A vádlott úgy vett részt a közúti forgalomban, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott.

A 42 éves román férfi haladása során a főút 15. kilométer-szelvényéhez érve, ittasságából eredő figyelmetlensége folytán 0,4 méter terjedelemben áttért a járműszerelvénnyel a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol a pótkocsi bal hátsó részével nekiütközött a vele szemből szabályosan, 70 kilométer/óra sebességgel közlekedő szlovák rendszámú autóbusz bal oldalának. Az ütközés következtében az autóbusz utasai közül két szlovák állampolgár 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Az autóbusz vezetője a járművét a helyszínen megállította, miközben a vádlott annak ellenére, hogy az ütközést észlelte, a helyszínen nem állt meg, hanem onnan tovább közlekedett anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a baleset miatt bárki segítségnyújtásra szorul-e.

A vád szerint a baleset helyszínétől a vádlott mintegy 2 kilométer távolságra található autóbuszöbölben állt meg, ahol a tehergépkocsi vezetőfülkéjében tartózkodva 17 óra 5 perckor rendőri intézkedés alá vonták a balesetről tett bejelentés alapján. A vádlottal szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott.

A vádlott úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy ittas állapotban volt, továbbá cselekményével megszegte a KRESZ szabályait. A balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült, vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni- fogalmaz a vád.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, vagy kendő, sál viselése, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál jelezni szíveskedjenek.

A bíróság a járványügyi intézkedés megtartása érdekében vagy egészségügyi válsághelyzettel összefüggő más okra figyelemmel hivatalból vagy az ügyész, a vádlott, a védő, a sértett, illetve a vagyoni érdekelt és az egyéb érdekelt indítványára meghatározhatja a hallgatóság létszámát a tárgyaláson.

Eljáró bíróság: