Másodfokon a Debrecen belvárosában történt tömegszerencsétlenség ügye

Tárgyalás időpontja: 
2020. július 9., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
Maradandó fogyatékosságot és tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
Bf. 104/2020
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/126-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2020. február 19-én hozott ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki az általa vezetett villamossal a közlekedési szabályt megszegve a Tilos jelzés ellenére a járművel elindult és a kereszteződésben nekiütközött az ott áthaladó autóbusz oldalának.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki maradandó fogyatékosságot és tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, ezért őt 1 év 8 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottat 2 év 6 hónapra eltiltotta a vasúti jármű vezetésétől, továbbá kötelezte a 672.100. forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte a vádlott alapvető és durva közlekedési szabályszegését és a súlyos sérültek számát, akik közül egy ember maradandó fogyatékossággal gyógyul, ugyanakkor enyhítő körülmény, hogy a férfi büntetlen előéletű és kifogástalan közlekedési előélettel rendelkezett.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott felmentésért jelentett be fellebbezést.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2018. június 6-án 17 óra 20 perc körül az 1-es járatszámú villamossal közlekedett Debrecenben, a Kálvin tér felől a Miklós utca irányába. A szerelvény a Piac – Széchenyi – Kossuth utcák kereszteződése előtti megállóhelyen 17 óra 22 perckor megállt. Az utasok le- és felszállását követően a vádlott a villamossal 17 óra 23 perckor úgy indult el és hajtott a kereszteződésbe, hogy ekkor a részére kihelyezett, a villamosközlekedés forgalmát irányító lámpa tiltó jelzést mutatott. A villamos sofőr a szerelvénnyel közel 20 kilométer/óra sebességre gyorsult, és az útkereszteződésbe behaladva a szabálytalan elindulása és a nagyfokú figyelmetlensége folytán nem biztosított elhaladási elsőbbséget a neki jobbról érkező egyik helyi járatú autóbusznak. A villamos emiatt fékezés nélkül, haladási sebességével nekiütközött az autóbusz bal oldali részének. Az ütközést követően a villamos kisiklott, majd 5 métert gurult és megállt, miközben az autóbusz hátsó része sodródni kezdett, áttért az ellentétes irányú autóbusz forgalmi sávba, ahol az intenzív fékezést követően az ütközési ponttól számítva közel 69 méter távolságban állt meg. A vádlott 12 másodperccel korábban indult el a megállóhelyről, mint ahogyan azt részére a fényjelző készülék lehetővé tette volna. A balesettel érintett járműveken több utas tartózkodott, többségük az üléseken foglalt helyet. A villamoson és az autóbuszon utazók közül az ütközéstől 11 személy sérült meg, közülük négyen 8 napon túl gyógyuló, míg további hét utas 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az autóbuszon utazó 67 éves nő 8 napon túl gyógyuló sérülése maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyult.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Nyilvános ülés.

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, vagy kendő, sál viselése, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

 

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál jelezni szíveskedjenek.

A bíróság a járványügyi intézkedés megtartása érdekében vagy egészségügyi válsághelyzettel összefüggő más okra figyelemmel hivatalból vagy az ügyész, a vádlott, a védő, a sértett, illetve a vagyoni érdekelt és az egyéb érdekelt indítványára meghatározhatja a hallgatóság létszámát a tárgyaláson.

Eljáró bíróság: