Maszkban rontottak rá a sértettre, akit egy telefonzsinórral megkötöztek, bántalmaztak és pénzt követeltek tőle

Tárgyalás időpontja: 
2020. június 29., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Fk. 57/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/126-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint 2018. december 31-én 2 óra körül a két vádlott kiosont a lakóházukból, majd úgy döntöttek, hogy előzetes tervük szerint bemennek egy nő téglási házába. Az akkor 13 éves elsőrendű vádlott egy fekete sapkát húzott a fejére, amely a szemrészénél ki volt vágva, míg másodrendű társa, az akkor 27 éves olasz férfi arcát egy sállal eltakarta, valamint mindketten kesztyűt húztak a kezükre. A sértett a háza földszintjén egy vegyesboltot üzemeltetett. A vádlottak a ház udvarára a kerítésen átmászva bejutottak, majd felmentek az első emeletre, ahol a másodrendű vádlott megpróbálta az ablakot kifeszíteni. Az udvaron lévő két kutya észrevette a vádlottakat és ugatni kezdtek, amelyre a sértett felébredt. A nő elindult a bejárati ajtó felé, hogy szabadon engedje. Amikor a nő kinyitotta az ajtót, a vádlottak rögtön rátámadtak, visszalökték a házba, ahol bántalmazni kezdték a sértettet, akitől folyamatosan azt kérdezték: „Hol van a pénz, hol van a széf?!”.

A vád szerint a sértettet az ütések és rúgások közül több az arcát érte, melyet a kezével próbált védeni, közben segítségért kiáltott. A vádlottak a nőt berugdosták az egyik szobába, ahol az olasz férfi talált egy telefonzsinórt, amivel a sértett kezeit összekötözte, száját ruhadarabokkal betömte, a szemét bekötözte, közben pedig folyamatosan megöléssel fenyegette. A megrémült sértett azt mondta a másodrendű vádlottnak, hogy ha elengedik, akkor odaadja a pénzt. Az olasz férfi egy rövid időre a szobából távozott, majd egy 8-10 cm pengehosszúságú késsel visszatért, amivel levágta a telefonzsinórt a sértett kezéről és levette a kötést a szeméről, majd a kést az asszonynak szegezve megfenyegette, hogy megöli – fogalmaz a vád.

A vádlott és a sértett átmentek egy szobába, ahol az elsőrendű fiatalkorú vádlott már értékek után kutatott. Ekkor a 63 éves nő kivett a helyéről porcelánbögrét. A másodrendű vádlott rögtön kikapta a bögrét a sértett kezéből, amelyben több százezer forint volt, míg fiatalkorú társa kutatás közben egy pénztárcát és egy zacskót is talált, amelyben összesen 250.000 forint készpénz volt, valamint eltulajdonította a sértett mobiltelefonját.

Miután a vádlottak távoztak a házból, a sértett keresni kezdte a telefonját, mivel azonban nem találta, így átment a szomszédjához segítséget kérni. A támadás során a sértett nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A vádirat szerint a vádlottak szándéka a pénzszerzés érdekében akár a sértett életének erőszakos úton történő kioltására is kiterjedt.

A második vádpont szerint a vádlottak 2018. december 27-én 23 óra 30 perc körül megjelentek egy téglási ital-és édességüzletnél. A fiatalkorú fiú és társa a kerítésen átmásztak, majd a másodrendű vádlott egy feszítővassal az ajtótokkal együtt kifeszítette a raktár bejárati ajtaját, azonban a riasztó megszólalt, ezért mindketten elmenekültek a helyszínről. Pár perc múlva odaértek egy büféhez, amelynek az oldalán lévő ponyvát kibontották, a teraszra így bejutottak, majd a kiszolgáló ablakot betörték és a büfében lévő pénztárgépből eltulajdonítottak 20.000 forintot és egy mobiltelefont.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, vagy kendő, sál viselése, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál jelezni szíveskedjenek.

A bíróság a járványügyi intézkedés megtartása érdekében vagy egészségügyi válsághelyzettel összefüggő más okra figyelemmel hivatalból vagy az ügyész, a vádlott, a védő, a sértett, illetve a vagyoni érdekelt és az egyéb érdekelt indítványára meghatározhatja a hallgatóság létszámát a tárgyaláson.

Eljáró bíróság: