Halálos gyalogosgázolás Debrecenben

Tárgyalás időpontja: 
2020. június 29., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
B. 1121/2019
Tárgyalás helyszíne: 
Debreceni Járásbíróság, Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
Fszt./32-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. A vádirat szerint a 25 éves férfi 2018. június 8-án 23 óra 20 perc körül személygépkocsival közlekedett Debrecenben, a Füredi úton a Dózsa György út felől a Bem tér irányába a megengedettnél jóval nagyobb, körülbelül 74-78 km/h sebességgel. A gépkocsiban utasként tartózkodott az autó tulajdonosa is, mindketten használták a biztonsági övet.

Haladása során a vádlott egy útkereszteződésnél közvetlenül az ott lévő kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt, egy szabályosan közlekedő személygépkocsi előzésébe kezdett. A szabályosan közlekedő gépjármű sofőrje észrevette a zebrán kerékpárt toló, egymást követő két sértettet, ezért lassított.

A vádlott a megelőzendő gépkocsi mellé érve meglátta a gyalogosokat, ezért a baleset elkerülése érdekében, balra rántotta a kormányt, azonban az ütközést már nem tudta elkerülni. Az ütközés erejétől a 46 éves kerékpárt toló férfit az ütközési ponttól 36 méterre találták meg, ő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A balesetben a másik sértett, egy 45 éves nő nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, amelyek maradandó fogyatékosság, súlyos egészségromlás hátrahagyásával gyógyultak. A balesetet okozó gépjármű sofőrje és utasa könnyű sérüléseket szenvedtek – fogalmaz a vád.

Az ügyészség szerint amennyiben a vádlott a megengedett legnagyobb 50 km/h-ás haladási sebességet nem lépi túl és legkésőbb akkor elkezdi az autó intenzív fékezését, amikor a gyalogosok áthaladtak a Füredi út úttestének felezővonalán, akkor az autó megállítható lett volna.

Az ügyészség a vádlottal szemben 1 év 6 hónap fogházbüntetést indítványozott és azt, hogy őt a bíróság 2 év 10 hónapra tiltsa el a közúti járművezetéstől, amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, vagy kendő, sál viselése, a személyek közötti 2 méteres védőtávolság betartása és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Kérjük a járványügyi szabályok maradéktalan betartását!

Kérjük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársait, hogy jelenléti szándékukat előzetesen a Debreceni Törvényszék Sajtóosztályának munkatársainál jelezni szíveskedjenek.

A bíróság a járványügyi intézkedés megtartása érdekében vagy egészségügyi válsághelyzettel összefüggő más okra figyelemmel hivatalból vagy az ügyész, a vádlott, a védő, a sértett, illetve a vagyoni érdekelt és az egyéb érdekelt indítványára meghatározhatja a hallgatóság létszámát a tárgyaláson.

Eljáró bíróság: