A fiatalok fakaróval és vasrúddal verték agyon az idős férfit, aki belehalt sérüléseibe

Tárgyalás időpontja: 
2020. március 11., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
Fk. 33/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/123-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a hét fiatalkorú vádlottnak az ügyében, akikkel szemben előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség. A fiatalok egy idős férfit vascsővel és fakaróval vertek agyon Hajdúhadházon azért, hogy kézpénzhez, cigarettához és édességhez jussanak.

A vádirat szerint Hajdúhadházon köztudomású volt, hogy az idős férfi otthonában nagyobb mennyiségű élelmiszert, édességet és cigarettát tart, amit egy minimális haszonnal tovább értékesített a helyieknek reggel, illetve késő este. A fiatalok is rendszeresen jártak a sértetthez, akitől vásároltak és tudták, hogy készpénzt is tart otthon. Az első- és másodrendű vádlott 2019. május elején megbeszélték, hogy kicsalják a férfit, majd leütik őt és bemennek a házba, ahonnan csokoládét és pénzt akartak eltulajdonítani. A sértett feleségét nem akarták bántani, mert mozgáskorlátozott.

 

A két fiú 2019. május 8-án 17 óra körül elindult a sértetthez, ahová teleszkópos vasrudat, maszkot és kesztyűket is vittek magukkal. Az eszközeiket elrejtették, majd elmentek a játszótérre és várták, hogy besötétedjen. Este 8 óra körül megbeszélték, hogy egyikük vásárlási szándékkal becsengetett, társa pedig ezalatt az idő alatt beugrik a kerítésen az udvarra. Az idős a csengetésre kiment a kapuhoz, a ház oldalánál megbújó fiú várt, majd amikor a sértettet meglátta, őt egy vasrúddal fejbe vágta. Az idős férfi megtántorodott az ütéstől, de volt annyi lélekjelenléte, hogy védekezni tudjon és magához akart venni egy közelben lévő fakarót. Ekkor a két kamasz megijedt és elszaladt a helyszínről. Hazafelé megbeszélték, hogy mivel üres kézzel távoztak, ezért később megpróbálják újra, de többen kell menni. A sértett – mivel nem tűnt el semmi – a történtekről nem tett feljelentést a rendőrségen és a családnak sem szóltak.

 

Pár nap múlva a két fiú további öt társukat szervezték be azért, hogy újra rátámadjanak az idős férfire. A feladatokat felosztották egymás között, s megállapodtak abban, hogy a két lány, illetve további két fiú a ház környékén fog figyelni, míg egy társuk közvetlenül a férfi háza előtt fog várakozni, az ingatlanba pedig három fiatalkorú fiú fog beosonni.

 

A hét vádlott 2019. május 13-án a játszótéren várta a sötétedést, majd megjelentek az idős férfi házánál. Három fiú átugrott a kerítésen, ekkor a kutyák ugatására a sértett kijött, és elindult a kapu irányába. Az udvaron tartózkodó vádlottak a náluk lévő fakaróval és vascsővel őt többször fejbe ütötték, mire a sértett összeesett. A földön fekvő férfit tovább ütötték, illetve testszerte nagy erővel megrúgták. A bántalmazást követően az egyik kamasz kiszaladt az utcára, míg két társa bement a házba, ahol az idős férfi mozgáskorlátozott feleségétől készpénzt követeltek.

 

A megrémült asszony elárulta, hol tartják a pénzüket, ahonnan a vádlottak ötezer forintot, majd további kutatás után más helyekről még hatezer forintot tulajdonítottak el. Két dobozba ezután csokoládét, chipset, cigarettát, cukorkát és energiaitalt pakoltak, majd távoztak a házból. A vádlottak egy közelben lévő lakatlan házban találkoztak, ott felosztották egymás között a lopott édességet és cigarettát.

A három fiatalkorú fiú bántalmazása következtében az idős férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

Eljáró bíróság: