Aranygyűrű miatt törtek be egy 94 éves asszonyhoz, akit brutálisan bántalmaztak

Tárgyalás időpontja: 
2020. március 2., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Ügyszám: 
Fk. 392/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Debreceni Törvényszék, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/123-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a három vádlottnak az ügyében, akikkel szemben előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint 2019. július 25-én 23 óra körül a három vádlott együtt italozott Pocsajon. Amikor már mindent megittak, felvetődött bennük, hogy az előző este megbeszélt bűncselekményt véghez kellene vinni. Az akkor 17 éves harmadrendű fiatalkorú fiú mondta ugyanis az első- és másodrendű vádlottnak, hogy látott a településen egy idős nőt, aki aranygyűrűt viselt az ujján. A fiú elmondta, hogy be kellene menni a nő házába, ahol szét kellene nézni, hátha az ékszeren kívül mást is találnak. A nő nevét nem tudták csak annyit, hogy már elmúlt 90 éves, így azt gondolták, hogy könnyű dolguk lesz a betörés során. A vád szerint már éjfél elmúlt amikor odaértek a sértett házához. A vádlottak a fejükre maszkot húztak, majd a kerítésen beugrottak. Az udvaron észrevették, hogy az egyik szobában a televízió fénye világít, ezért várakozni kezdtek, majd a ház hátsó részéhez lopakodtak, ahol a leengedett redőnyt kézzel felnyomták és bemásztak alatta. Odabent minden helyiségben szétnéztek, de nem találtak sem pénzt, sem aranyat, ezért kimentek az udvarra, ahol azt beszélték, hogy mit csináljanak. Mindhárman úgy döntöttek, hogy visszamennek a házba, bemennek abba a szobába is, ahol a sértett tartózkodik és elhozzák azt a gyűrűt, amit a harmadrendű vádlott korábban látott. A sértett azonban a zajra felkelt és sikítva közelített a vádlottak felé. Ekkor a fiatalkorú fiú ököllel a fején megütötte az idős nőt, aki ettől a földre esett. Az elsőrendű 30 éves B. Gy. a villanyt ezután felkapcsolta a szobában, majd a másodrendű 25 éves L. T.-vel közösen átkutatták a szekrényeket, közben fiatalkorú társuk a sértettet rugdosta és pénzt követelt tőle. A fiú aztán talált egy pénztárcát, benne 1500 forinttal, valamint megfogta a sértett kezét és az ujjáról lehúzott két darab aranygyűrűt. A vádlottak mást nem találtak, így el akartak menni, de észrevették, hogy a sértett még életben van, ezért B. Gy. és a fiatalkorú visszalépett és tovább bántalmazták az idős nőt, ahol csak érték, végül a fiatalkorú még a nő nyakára is rálépett, majd mindhárman elhagyták az ingatlant – fogalmaz a vád.  A 94 éves asszony még tudta értesíteni az egyik rokonát az esetről. A sértettet a mentők kórházba vitték, ahol azonban a szakszerű ellátás ellenére meghalt. A vád szerint az elszenvedett sérülések és a halál között közvetett ok-okozati összefüggés állapítható meg, a bántalmazás nélkül a sértett halála az adott időpontban nem következett volna be.

Az ügyészség a két felnőttkorú vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést, míg a kamasszal szemben 14 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott, amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesznek. Ebben az esetben az elsőrendű vádlott legkorábban 30 év múlva, míg a másodrendű vádlott 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

Eljáró bíróság: