Mobiltelefonjukkal rögzítették és az internetre feltöltötték a támadásaikat a fiatal vádlottak

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 17., hétfő 09.30
Ügy tárgya: 
Személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Fk. 69/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Hajdúszoboszlói Járásbíróság, Hajdúszoboszló, Kálvin tér 6/A.
Tárgyaló: 
Földszinti tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Hajdúszoboszlói Járásbíróság annak a három fiatalkorú vádlottnak az ügyében, akik bántalmaztak és megaláztak egy fiatal lányt, majd később megvertek egy idős férfit. Az ügyészség személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat ellenük.

A vád szerint a 15 és 17 éves vádlottak 2019. február 25. napján 19 óra körül ittas állapotban Nádudvaron, a buszvégállomáson tartózkodtak, amikor észrevették, hogy ismerősük, a sértett barátnőjével a közeli játszótéren egy hintában ül. A fiatal lányok egy korábbi nézeteltérés miatt rátámadtak a sértettre, akit többször megütötték a fején és megrúgták a lábát. A támadók a sértettet trágár szavakkal illették és felszólították arra, hogy mindkettőjük cipőjét puszilja meg. A vérző orrú lányt, akit kutyának neveztek, önmagát megalázó kijelentések megtételére kényszerítették. A sértett a bántalmazás során el akart menni a helyszínről, azonban a vádlottak azzal fenyegették, hogy ha el mer menni, akkor még jobban megverik. Tettüket a vádlottak mindvégig mobiltelefonnal rögzítették, később pedig a felvételt az internetre is feltöltötték. A sértett segélykérését egy járókelő észrevette és telefonon értesítette a rendőrséget, közben a két vádlott a helyszínről távozott.

A 15 éves vádlott 2019. augusztus végén ismerőseivel az egyik nádudvari általános iskola udvarán tartózkodott. Az utcán elhaladt mellettük egy erősen ittas állapotban lévő 65 éves férfi, aki a kerékpárját tolta. A fiatalabb vádlott odament és belekötött a sértettbe, kiabált és szitkozódott, majd az arcán megütötte. A bűncselekmény közben a társaságában lévő fiatalkorú fiú mindvégig biztatta. Az ütéstől a földre esett férfit a lány kétszer megrúgta, a fejre mért rúgás miatt a sértett az eszméletét is elveszítette. A lány olyan erővel rúgta meg a sértettet, hogy a cipője elszakadt. A helyszínen tartózkodó ismerősük mobiltelefonjával rögzítette a bántalmazást, majd azt egy ismeretlen személy feltöltötte az internetre.

A vádirat szerint a bántalmazott lánynak nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérülései keletkeztek, míg az idős férfi látható sérülést nem szenvedett. A sértetteket ért erőbehatás nagyságára és a sérült testtájékra figyelemmel a vádlottak szándéka súlyosabb, nyolc napon túl gyógyuló sérülés okozására irányult.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.