Több tízmilliós kárt okozott a „számlagyár”

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 4., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 900/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
I. emelet/151-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Járásbíróság annak az öt vádlottnak az ügyében, akikkel szemben jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a másodrendű vádlott 2014 júliusáig, mintegy 12 év évig élettársi kapcsolatban élt az elsőrendű vádlottal, aki ebben az időszakban fiktív számlák kiállításából élt. Ezzel az élettársa is tisztában volt, hiszen a férfi ellen ebben az időszakban folyamatosan adócsalás és költségvetési csalás miatt indult büntetőeljárások voltak folyamatban, melyek mindegyike elsőrendű Sz. L. bűnösségének megállapításával zárult.

A másodrendű vádlott cége kristálycukor, tej és étolaj kereskedelmével foglalkozott, az árut külföldi beszállítóktól szerezte be és magyar élelmiszer nagykereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaságok felé értékesítette. Azért, hogy a magyar élelmiszer nagykereskedelemmel foglalkozó cégek felé értékesített árucikkek ára minél alacsonyabb legyen, vádlottak fiktív számlázási láncot hoztak létre. Ebben a láncolatban a külföldi beszállító és a másodrendű vádlott cége közé olyan tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató magyar cégek lettek közbeiktatva, melyek szerepe csak formális volt. A vád szerint az importőr nevében kiállított belföldi értékesítésről szóló számlák szerinti bruttó értékesítési árak közel azonosak voltak a közösségi beszerzések áraival. Egyértelmű volt, hogy a számlázási láncolatban szereplő cégek képviselőinek nem állhatott szándékában a belföldi értékesítésről kiállított számlák alapján bevallott ÁFA megfizetése. Az ügyészség szerint a harmad-, a negyed- és az ötödrendű vádlottak fiktív számlákat állítottak ki, mivel az azon szereplő áruk úgy voltak feltüntetve, mintha a másodrendű vádlott közvetlenül a külföldi beszállítóktól szerezte volna be és úgy szállította volna tovább a megrendelő élelmiszer nagykereskedések felé. A harmadrendű vádlott a fiktív számlákat az első- és másodrendű vádlottak útmutatása alapján töltötte ki és írta alá, majd azokat másodrendű vádlott továbbította a könyvelője felé, akivel kizárólag ő tartotta a kapcsolatot – fogalmaz a vád.

A vádiratban szereplő, külön-külön az öt cég között kiállított valamennyi számla fiktív volt, a gazdasági társaságok között tényleges gazdasági esemény nem történt. A másodrendű vádlott, mint a cégének ügyvezetője, az elsőrendű vádlott rábírásával megsértette az ÁFA törvény és a számvitelről szóló törvény rendelkezéseit. Az öt vádlott a magyar állam költségvetésének több mint 82 millió forint kárt okozott. A Debreceni Törvényszék határozatával a másodrendű vádlott gazdasági társaság felszámolási eljárást és törölte a cégnyilvántartásból.

Az ügyészség mind az öt vádlottal szemben börtönbüntetést indítványozott, amelynek próbaidőre történő felfüggesztését kéri a harmad, a negyed és az ötöd rendű vádlott esetében, amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesznek.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

Eljáró bíróság: