Ittasan az autóval egy fának csapódott, utasa meghalt

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 5., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Járművezetés ittas állapotban bűntette
Ügyszám: 
B. 58/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Hajdúböszörmény, Kossuth u. 1.
Tárgyaló: 
I. emelet/109-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Tárgyalást tart a Hajdúböszörményi Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint az 57 éves vádlott 2018. március 30-án 17 óra 10 perc körül Hajdúnánás belterületén egy oktatás céljára átalakított gépjárművel közlekedett a Petőfi utcán, az Irányi utca felől az Attila utca irányába. A helyi férfi a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott. A gépkocsi jobb első ülésén tartózkodott a sértett, aki szintén súlyos fokú alkoholos állapotban volt. Mindketten használták a biztonsági övet – fogalmaz a vád.

A vádlott haladása során a Petőfi és az Attila utcák kereszteződéséhez érve az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblánál megállt, majd kipörgő kerekekkel, gyorsítva elindult egyenesen a Böszörményi utca irányába. A megengedett legmagasabb 50km/h-ás sebességet túllépve az autó 70-75 km/h-ra felgyorsult, majd egy jobbra ívelő kanyarhoz érve az úttestről lesodródott és az út melletti vízelvezető árokban egy fának ütközött. A baleset során a gépjármű utasa, egy 51 éves férfi olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően életét vesztette. A vád szerint a közlekedési baleset és a halál között közvetlen ok-okozati összefüggés van. A vádlott 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az ügyészség szerint a vádlott vérének etilalkohol koncentrációja a baleset bekövetkezésének pillanatában 3,38-3,60 g/l lehetett, ami igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltságnak felel meg.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bizonyítási eljárás befejezését követően ítélethirdetés várható.