Költségvetési csalás: másodfokon a rakamazi „Teknősbékaház” ügye

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 15., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Költségvetési csalás bűntette
Ügyszám: 
Bf. 197/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/122-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2019. február 26-án hirdetett határozatot annak a négy vádlottnak az ügyében, akik egy 660 milliós állami támogatás megtartása érdekében valótlan elszámolást nyújtottak be, így a költségvetésből származó pénzzel kapcsolatban elszámolási, tájékoztatási kötelezettségüket elmulasztották.

A bíróság bűnösnek mondta ki elsőrendű vádlottat tettesként elkövetett költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási, számadási, tájékoztatási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt, míg ugyanezen bűncselekményt a másodrendű, a harmadrendű és a negyedrendű vádlott bűnsegédként követték el. Ezért elsőrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre, 4 év próbaidőre felfüggesztve, míg másodrendű vádlottat 1 év börtönbüntetésre, 2 év próbaidőre felfüggesztve ítélte. A harmadrendű és a negyedrendű vádlottat 540 napi tétel pénzbüntetéssel sújtotta, egy napi tétel összege 3000 forintban került megállapításra. Annak meg nem fizetése esetén a büntetést fogházban kell végrehajtani.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a bűncselekmény elkövetésének idején az elsőrendű F. E. Rakamaz város polgármestere volt, aki társaival a rakamazi Nagy-Morotva Vízi Tanösvény kialakítása és környékének fejlesztése elnevezésű projekt kapcsán került kapcsolatba.

 

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Nyilvános ülés.

Dr. Dobó Dénes sajtószóvivő, 36/30 748 3847

Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, 36/30 327 0464

www.debrecenitorvenyszek.birosag.hu, email: sajto@debrecenit.birosag.hu, 36/52 526 755

Eljáró bíróság: