Másodfokon a fancsikai orvvadászok ügye

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 28., csütörtök 11.30
Ügy tárgya: 
Lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Bf. 563/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I./122-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2018. november 8-án kihirdetett ítéletében a két vádlottat lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében, orvvadászat bűntettében és lopás vétség kísérletében mondta ki bűnösnek. Ezért B. L. elsőrendű vádlottat 2 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, míg B. Á. másodrendű vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, 3 év próbaidőre felfüggesztve ítélte.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, míg az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A bíróság által megállapított tényállás szerint B.L. és fia B.Á. 2016 elején a debreceni használtcikk piacon egy ismeretlen személytől, közösen vásárolt egy hangtompítóval és távcsővel felszerelt lőfegyvert, valamint 100 darab lőszert. A vádlottak 2016. szeptember 27-én délután a Fancsika 2. számú tó környékére, az Egyetértés Vadásztársaság vadászterületére mentek, ahová magukkal vitték a fegyvert és legalább 77 töltényt is. A vadászterületen elejtettek egy 22 és egy 24 kilogrammos őzsutát. Az egyiket elszállították a kilövés helyéről, a másikat a közelben lévő út széléhez vitték. Valaki észrevette a két férfit, ezért a vádlottak hátrahagyták a 22 kilogrammos őzet és elhagyták a helyszínt. Nagyjából 2 kilométerrel arrébb a másik őzsutát egy zsákba tették, és a fegyverrel, lőszerekkel együtt elrejtették. B.L. és B.Á. vissza akart menni a hátrahagyott őzért is, de a mezőőrök feltartóztatták őket és értesítették a rendőrséget. A két vádlott soha nem rendelkezett fegyvertartási engedéllyel, és nem volt vadászati jogosultságuk sem. A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló FVM rendelet szerint az őzsuta vadászati értéke 100 ezer forint.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte elsőrendű vádlott vonatkozásában, hogy többszörös visszaesői minőséget meghaladó büntetett előéletű, másodrendű vádlott pedig korábban volt büntetve, mindkettőjük esetében továbbá azt, hogy a bűncselekmények többszörös halmazatáról van szó, a vagyonelleni bűncselekmények elszaporodottságát és a társas bűnelkövetési formát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak beismerő vallomását, a bűncselekmény részben kísérleti szakban maradt, valamint az időmúlást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dobó Dénes  sajtószóvivő, 36/30 748 3847

Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, 36/30 327 0464

www.debrecenitorvenyszek.birosag.hu,

email: sajto@debrecenit.birosag.hu, 36/52 526 755

Eljáró bíróság: