A debreceni kaszinóból egyenesen rabolni mentek, hogy legyen újra pénzük

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 19., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Felfegyverkezve, a bűncselekmény elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 101/2019
Tárgyalás helyszíne: 
Berettyóújfalu, Kossuth utca 33.
Tárgyaló: 
3-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Berettyóújfalui Járásbíróság annak a négy vádlottnak az ügyében, akikkel szemben felfegyverkezve, a bűncselekmény elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a négy sárándi vádlott 2019. január 4-én este 20 óra körül úgy döntött, hogy személygépkocsival Debrecenbe mennek a kaszinóba, ahol azonban a náluk lévő pénzt eljátszották, elvesztették. Az I. r. vádlott azt mondta a társainak, hogy neki pénz kell, majd felvetette, hogy ismer Komádiban egy idős embert, akinek sok pénze van, ezért oda be kellene menni. Három társa jónak látta az ötletet, majd együtt 23 óra 45 perc körül elindultak gépkocsival a sértetthez. A vádlottak a gépkocsival leparkoltak, majd megegyeztek abban, hogy az I. r. és a II. r. vádlott bemegy a sértetthez, amíg két társuk kint várakozik és fütyüléssel felhívják a figyelmet, ha menekülni kell, ehhez pedig a közelben parkoltak le gépkocsival. I. r. L. P. és II. r. Á. F. 2019. január 5-én éjjel 1 órakor a ház kerítésén átmásztak, majd L. P. magához vett egy vaslemezt, hogy azzal törje fel a bejárati ajtót, azonban kiderült, hogy nem volt bezárva. A két vádlott a házba bement, majd kutatni kezdtek, miközben a 71 éves férfi a kanapén aludt. A II. r. vádlott az alvó sértett fejére dobott egy kabátot, majd felszólította társát, hogy üsse agyon a sértettet, aki időközben felébredt a zajra. A két férfi bántalmazni kezdte az idős embert azért, hogy tőle értékeket vegyenek el. A sértettet nemcsak ököllel ütötték, hanem azzal a vaslemezzel is, amit bevittek magukkal, valamint egy vascsőből hajlított székkel. Az idős férfi próbált felállni, de folyamatos ütések hatására végül a földre térdepelt. A II. r. vádlott ekkor hátracsavarta a sértett kezét és a gyűrűsujjáról letépte az aranygyűrűjét, elvette a karóráját, egy 200 forintot érő telefontokot és összesen 1500 forint készpénzt, majd gépkocsihoz menekültek és mind a négyen Sáránd felé indultak. Az idős férfi sérülései 8 napon belül gyógyultak, azonban súlyosabb sérülések is létrejöhettek volna – fogalmaz a vád.

Az ügyészség szerint út közben az I. r. és II. r. vádlott megmutatta az eltulajdonított értékeket és elmondták, hogy a betörés során bántották a sértettet. A IV. r. vádlott ekkor rádöbbent, hogy a tervezettnél súlyosabb bűncselekményt követtek el, dühbe gurult és felelősségre vonta I. r. vádlottat és bántalmazással fenyegette meg. Ezután felszólította a gépkocsit vezető III. r. vádlottat, hogy álljon meg Derecskén és tegyék ki két társukat az autómosónál. Az I. r. vádlott kiszállt a gépkocsiból, majd a IV. r. vádlott folytatta a hangos veszekedést, amely során megütötte a társát, majd visszaültek az autóba és elindultak haza.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dobó Dénes sajtószóvivő, Debreceni Törvényszék , 36/30 748 3847

Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, Debreceni Törvényszék, 36/30 327 0464

www.debrecenitorvenyszek.birosag.hu,

email: sajto@debrecenit.birosag.hu, 36/52 526 755