Hátba szúrta élettársát

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 6., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
B. 329/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I./100-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség. A vádirat szerint a 60 éves vádlott és a sértett 2002-ben létesítettek élettársi kapcsolatot, amely a bűncselekményt megelőzően körülbelül 2 évvel megromlott. Ehhez az a körülmény vezetett, hogy az élettársát folyamatosan alaptalanul gyanúsította azzal, hogy különböző nőkkel viszonyt folytat. Az elmérgesedő viszony további oka az volt, hogy szerény jövedelmük miatt megélhetési problémákkal küzdöttek. A vád szerint gyakran alakult ki a pár között vita, amely a bűncselekményt megelőzően egy esetben fajult tettlegességig. A sértett és élettársa 2019. április 9-én egyeki házukban este szóváltásba keveredtek, a nő továbbra is azzal gyanúsította a férfit, hogy viszonyt folytat egy másik nővel. Reggel a férfi békülési szándékkal közeledett a nőhöz, aki ezt elutasította és újabb veszekedés alakult ki közöttük. A vádlott feldúlt állapotban felkapott egy 20 centiméter pengehosszúságú konyhakést, odalépett a nőhöz, akit megöléssel fenyegetett, majd mellkason szúrta. A sértett felállt és megpróbálta kicsavarni a kést a vádlott kezéből, ami nem sikerült. Rövid dulakodást követően a sértett hátat fordított a férfinak és elindult. A vádlott ezután a nő háta közepébe szúrta a kést. A vádlott a cselekmény elkövetése után azonnal bejelentést tett a segélyhívó központba és mentőt, valamint rendőrt kért a helyszínre – fogalmaz a vád.

A mentőszolgálat diszpécsere utasításokkal látta el a férfit, hogy miként csillapítsa a sértett vérzését, valamint felszólította, hogy a kést ne húzza ki a sértettből. Rövid időn belül a háznál megjelentek a rendőrök, akik a férfit elfogták és előállították, a sérült nőt pedig mentőhelikopter szállította el a helyszínről. A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérülést szenvedett, közvetlen életveszélyes állapotba azonban nem került, a súlyosabb eredmény bekövetkeztét a vádlott a rendőrség és a mentőszolgálat felé tett önkéntes akaratelhatározásból tett bejelentéssel elhárította.

Az ügyészség a vádlottal szemben 4 év börtönbüntetést és 4 év közügyektől eltiltást indítványozott, amennyiben a férfi az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz. 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dobó Dénes sajtószóvivő, 36/30 748 3847

Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, 36/30 327 0464

www.debrecenitorvenyszek.birosag.hu, email: sajto@debrecenit.birosag.hu, 36/52 526 755

Eljáró bíróság: