Frontális ütközés tragikus következménnyel

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 29., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
B. 34/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
4150 Püspökladány, Kossuth u. 30.
Tárgyaló: 
1-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Püspökladányi Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint 2017. december 22-én 17 óra 42 perc körül borult időben, éjszakai látási viszonyok között, sűrű forgalomban közlekedett személygépkocsijával Kaba külterületén a 4-es számú főúton Hajdúszoboszló felől Kaba irányába. A vádlott mellett utazott a jobb első ülésen lánya, aki aznap töltötte be a 14. életévét.

A 37 éves nő nagyfokú figyelmetlenségből áttért a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba legalább 1,3 méter távolságban, ahol 75-80 km/h sebességgel érintőlegesen összeütközött a vele szemben közlekedő személygépkocsival, amelyben a sofőrön kívül még hárman utaztak. A vádlott az ütközést követően folytatta útját a bal oldali forgalmi sávban, ahol 60-64 km/h sebességgel frontálisan összeütközött egy kisbusszal, amelyben összesen nyolcan utaztak. A kisbusz sofőrje a baleset előtt vészfékezést alkalmazott, azonban az ütközést elkerülni már nem tudta. Az ütközés erejétől a vádlott által vezetett gépkocsi az útról lehaladt és egy nádas területen tetejére borulva állt meg. A vádlott sérülése maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyult, míg a mellett ülő lánya olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A kisbusz utasai közül hárman súlyos, míg hárman könnyű sérüléseket szenvedtek.

Az ügyészség a vádlottal szemben szabadságvesztés kiszabását indítványozza, amelynek végrehajtását a bíróság próbaidőre függessze fel, továbbá a közúti járművek vezetésétől hosszabb időtartamra tiltsa el.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.