Nem fizette be a cukor áfáját, több száz milliós vagyoni hátrányt okozott az államnak

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 9., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B. 314/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I./100. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlott 2011 májusában létrehozott egy korlátolt felelősségű társaságot, debreceni székhellyel. A cég főtevékenységének körébe 2012 márciusában bejegyezték a cukor-és édesség nagykereskedelmet. A vádlott 2012. május 17-ig volt a gazdasági társaság vezető tisztségviselője, míg testvére a társaság egyetlen tagja és egyben tulajdonosa volt.

A cég 2011. és 2012. évben cukor és egyéb élelmiszer kereskedelmével, forgalmazásával foglalkozott. Ezen évekre a Kft. nem nyújtott be adóbevallást az adóhatóság felé. A bankszámlájára érkezett pénz csekély részét, közel 91 millió forintot a vádlott tovább utalt a vele kapcsolatban álló gazdasági társaságoknak, míg a fennmaradó pénzösszeget felvette a Kft. számláiról. Ebben a két évben bevételeit eltitkolva a Magyar Állam költségvetésének több mint 420 millió forint vagyoni hátrányt okozott, melyből eddig nem térült meg semmi.

A cég tulajdonosa 2012 májusában megkérte testvérét H. G.-t, hogy segítsen értékesíteni az üzletrészét, mert már nem akar a továbbiakban tulajdonos lenni. A vádlott kapcsolatai révén talált egy vevőt az üzletrészre, majd mindhárman elmentek 2012. május 17-én egy ügyvédhez azzal a színlelt szándékkal, hogy a vevő megvásárolja a céget, a székhelyet pedig Budapestre helyezik át. Valójában a vevő a társaság képviseletét nem akarta ellátni, gazdasági tevékenységet sem akart folytatni, az ügyvezetést 50 ezer forintért vállalta, a cégért nem fizetett, a cég iratait nem vette át, bár ilyen tartalmú iratot aláírt, amely szintén valótlan volt. A vádlott segítő magatartásával, aki az ügyvédnél is végig jelen volt, közreműködött abban, hogy valótlan tény kerüljön közokiratba, majd ezáltal a cégbírósághoz a közhiteles nyilvántartásba.

Ezt követően a céggel szemben 2014 októberében kényszertörlési eljárás kezdődött, majd 2016 januárjában a cég törölve lett a cégjegyzékből.

Az ügyészség a vádlottal szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el a férfit a gazdálkodó szervezet vezetésétől.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

Eljáró bíróság: