Egyedül élő, idős embereket szemelt ki magának a vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 10., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Rablás bűntett kísérlete és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 436/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
Fszt./31-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debrecen Járásbíróság annak a vádlottnak a büntetőügyében, akivel szemben rablás bűntett kísérlet és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vád szerint a férfi a 2018. decemberi nem jogerős szabadságvesztésre ítélése után úgy döntött, hogy vagyon elleni bűncselekményekkel próbál magának „tőkét” felhalmozni szabadságvesztésre idejére. A vádlott ebből a célból megjelent Álmosdon, ahol az egyik utcában kifigyelte az idős, nehezen mozgó, védekezésre korlátozottan képes, egyedül élő embereket, majd elhatározta, hogy sérelmükre bűncselekményeket fog elkövetni. Az ügyészség szerint 2019. január 29-én 18 óra 20 perc körül megjelent egy álmosdi ház előtt, hogy az ott lakó 72 éves idős nőtől pénzzé tehető tárgyakat lopjon el. A férfi lekapcsolta a ház villanyóráját, hogy a sötétség leple alatt bejusson az ingatlanba. A kazánházba az ajtó feltörését követően bejutott, azonban a vádlottat cselekménye közben megzavarták, ezért a helyszínről elmenekült.

Aznap körülbelül egy óra múlva a 28 éves férfi Álmosdon ugyanabban az utcában, a szomszédos ház kerítésén átmászott, majd az ingatlan bejárati ajtajához ment. A 79 éves sértett házőrző kutyája észrevette a vádlottat, akit elkapott. Az eb a férfi mindkét lábát megharapta, közben folyamatosan ugatott. Ezt meghallva az idős nő kiment az udvarra. A férfi azért, hogy be tudjon jutni a házba három alkalommal ököllel fejbe vágta az asszonyt, majd a karját megragadva hadonászott. A megrémült sértett kiabálni kezdett, a férfi pedig attól való félelmében, hogy a hangoskodásra a szomszédok megjelennek, inkább elfutott. A nő nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban a vádlott szándéka nyolc napon túl gyógyuló sérülés okozására irányult – fogalmaz a vád.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

Eljáró bíróság: