Szerepi alkoholmérgezés

Tárgyalás időpontja: 
2019. június 18., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
B. 269/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
Fszt./15-ös tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debrecen Járásbíróság annak a vádlottnak a büntetőügyében, akivel szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. A vád szerint a debreceni férfi egy Debrecenhez közeli tanyát bérelt, az ott előállított metil-alkoholt tartalmazó szeszes italától ketten életüket vesztették többen pedig mérgezést szenvedtek.

Az ügyészség szerint a vádlott 2017 augusztusától kibérelt egy Debrecen-Nagycserén lévő tanyát, ahol szaktudás nélkül, illegálisan szeszesitalt állított elő. A férfi ismeretlen személyektől 2-3 heti rendszerességgel vásárolt olyan metil-alkoholt is tartalmazó szeszt, amelynek minősége és összetétele ellenőrizetlen volt. Üres eredeti szeszes italos palackokat, valamint aromákat, adalékanyagokat és színezéket szerzett be, majd az anyagokat 150 literes hordóban vegyítette alkohollal. A férfi 2017 augusztusa és december közepe között mintegy 500 liter hamis szeszt készített ezzel a módszerrel eladásra.

A vádlott az eredeti üvegek tartalmához megtévesztésig hasonló ízesítésű és színű szeszesitalt állított elő, a palackokat pedig hamis címkével, zárjeggyel látta el, még a kupak lezárására alkalmas eszközzel is rendelkezett.

N. S. 2017 augusztusától egy ismerősének adott el a hamis szeszes italból, aki azt továbbértékesítette, így került több üveg Szerep községbe. A sértettek a metil-alkoholt is tartalmazó szeszesitalt 2017. december 16-án és 17-én vásárolták meg, majd abból maguk, családtagjaik és ismerőseik 2017. december 18-án fogyasztottak különböző mennyiségeket.

Az illegálisan előállított szeszesital mérgező hatása általában másnap jelentkezett, három sértett súlyos mérgezést szenvedett, életüket a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg. Négy – köztük két kiskorú – sértettnél a mérgezés enyhe lefolyású volt. Két sértettnél az elfogyasztott metil-alkohol agyi oxigénhiányos állapotot idézett elő, ami a halálukhoz vezetett – fogalmaz a vád.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés.

Eljáró bíróság: