Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés Debrecenben

Tárgyalás időpontja: 
2019. június 17., hétfő 08.00
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 556/2018
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10. szám
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Tárgyalást tart a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2018. január 1-jét követően Debrecen területén hajléktalanként élt, az éjszakái egy részét hajléktalan szállón töltötte, máskor pedig lakatlan ingatlanokban húzta meg magát. A sértett a vádlotthoz hasonlóan Debrecenben hajléktalan életmódot folytatott.

A vád szerint a két férfi a városban megismerkedett egymással, idejük egy részét együtt is töltötték, amely során kéregettek. A vádlott a sértett által megszerzett pénzt többször elvette, erőszakosan viselkedett vele. R. L. korábbról ismerte az ügy másik sértettjét is, aki szintén hajléktalan életmódot folytatott Debrecenben.

A vádlott és a két sértett 2018. január 22-én délután megjelentek egy Debrecen, Arany János utcai lakatlan ingatlannál, ahová bementek és ott szeszesitalt fogyasztottak. A szobában egy gyertya világított, míg a fűtést egy kályha biztosította. Az egyik sértett, Á. D. észlelte, hogy a vádlott nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, amelynek hatására nagyon agresszív tudott lenni.

R. L. szidalmazni kezdte K. I. sértettet, mert nehezményezte, hogy koldulással nem szerzett elég pénzt és a tüzelő is kevés. A vádlott magához vett egy 118 centiméter hosszú vízvezetékcső darabot, majd felszólította a sértettet, hogy kússzon oda hozzá. K. I. négykézláb odamászott, ezt követően a vádlott őt, mint egy kutyát parancsszavakkal arra hívta fel, hogy álljon fel, feküdjön a földre vagy üljön le. Ez később agresszivitásba fordult át, R. L. a sértettet a vízvezetékcsővel többször testszerte megütötte, majd puszta kézzel is bántalmazta, többször bele is rúgott, amely során a sértett egyszer az eszméletét is elvesztette. R. L. ekkor a férfi haját meggyújtotta, amitől a sértett magához tért, majd őt a vádlott vízzel lelocsolta – fogalmaz a vád.

A harmadik férfi Á. D., aki jelen volt a bántalmazás során, látva K. I.-t, kérte a vádlottat, hogy fejezze be a cselekményt. R. L. ekkor a férfi felé fordult, megfenyegette őt, majd a vasrúddal őt is megütötte.

A vádlott ezután felhagyott azzal, hogy K. I.-t bántalmazza, azonban elvette a rajta lévő kabátot és a cipőit, majd azokat a kályhában elégette, mert szerinte a sértett nem fűtött megfelelően. Ezután mindhárman lefeküdtek aludni, azonban a sértetteknek csak a hideg kövezeten feküdhettek le, mert a vádlott a matracukat elvette tőlük.

Az ügyészség szerint az éjszaka folyamán R. L. felkelt és odament a hiányos öltözetben a betonon fekvő, a bántalmazás miatt elgyengült K. I.-hez, akit kihúzott a lakóház udvarára és ott hátra hagyta. A sértett annyira félt a vádlottól, hogy nem mert a szobába visszamenni, hanem az udvarról ki akart menni, azonban a lába beszorult egy raklapba, amely során a férfi elesett és nyílt lábszárcsonttörést szenvedett. A sértett mozgásképtelenné vált, az ingatlan udvarát elhagyni már nem tudta, a raklapon feküdt és a testhőmérséklete folyamatosan csökkent, a hőmérséklet éjfél környékén közel -8 Celsius fok volt.  A debreceni rendőrök 2018. január 22-ről január 23-ára virradó éjszaka ellenőrizték azon belvárosi ingatlanokat, ahol információik szerint hajléktalanok éjszakáznak. Így jutottak az Arany János utcai házhoz, amelynek udvarára bevilágítva észlelték, hogy egy raklapon hiányos öltözetben fekszik egy férfi, aki külső ingerekre alig reagált, feltehetően kihűlt.

A rendőrök azonnal értesítették a mentőszolgálatot, a sértettet kiemelték az udvarról, megkezdték az újraélesztését, mivel a keringése összeomlott. A férfi a gondos ápolás ellenére aznap délelőtt a kórházban elhalálozott – fogalmaz a vádirat.        

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság három tanút fog kihallgatni a tárgyaláson. Amennyiben a bizonyítási eljárás befejeződik úgy perbeszédek várhatóak.

Eljáró bíróság: