„Varázsdohánnyal” kereskedtek Derecskén

Tárgyalás időpontja: 
2019. június 12., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Kábítószer-kereskedelem bűntette
Ügyszám: 
B. 95/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
I. emelet/123-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a négy vádlottnak az ügyében, akikkel szemben kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint I. r. V. K. a feleségével, II. r. V. F. M.-el, valamint fiával III. r. V. D.-vel közösen 2015 őszétől rendszeres anyagi haszonszerzés céljából Derecskén ADB-FUBINACA kábítószer hatóanyag-tartalmú úgynevezett „varázsdohányt” állítottak elő. A drogot előre csomagolt adagokban 500 illetve 1000 forintért értékesítették az otthonukban vásárlóiknak, akik közül voltak fiatalkorúak is. A fogyasztók egy része III. r. vádlott korábbi iskolatársai voltak, akik az ismerőseiket is informálták arról a lehetőségről, hogy a vádlottaktól kábítószert lehet vásárolni, így a vevői kör egyre csak bővült.

A kábítószert az I. r. és II. r. vádlottak rendszeresen Budapesten ismeretlen személyektől szerezték be, majd a szilárd halmazállapotú anyagot derecskei otthonukban acentonban feloldották, majd azt a cigaretta dohányra locsolták. A dohányt ezt követően megszárították és kis adagokban alufóliába csomagolták.

Az ügy IV. r. vádlottja L. Gy. hosszúpályi lakos 2016. szeptember 11-én gépkocsival ment Derecskére azért, hogy vásároljon a „varázsdohányból”. A férfi az utcán kérdezősködött arról, hogy kinél lehet a drogot beszerezni, majd egy ismeretlen a vádlottak házához irányította őt. L. Gy. 10 csomag kábítószert vásárolt, amit a ruházatába és a cipőjébe rejtett és gépkocsijával elhajtott. A vádlottat kis idő múlva a rendőrök intézkedés alá vonták, amely során megtalálták és lefoglalták a kábítószert – fogalmaz a vád.

A vádirat szerint a rendőrség 2017. július 10-én fogta el a három derecskei vádlottat, akiknél házkutatást tartottak. A nyomozó hatóság a spájzban megtalált és lefoglalt növényi törmeléket, két szilárd halmazállapotú kristályos tömböt, digitális mérleget, valamint készpénzt. 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Előkészítő ülés. 

Az ügyben egy további előkészítő ülést is tart a bíróság 2019.06.13-án szintén a 123-as tárgyalóban, 8 óra 30 perces kezdettel.

Eljáró bíróság: