Titkos ügynöknek adta ki magát, így férkőzött a sértettek bizalmába

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 26., péntek 10.00
Ügy tárgya: 
Csalás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B. 80/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
Fszt./ 28-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Tárgyalást tart a Debreceni Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség. A vádirat szerint a férfi magas beosztású titkos ügynök látszatát keltve, különböző valótlan okra hivatkozással nagyobb pénzösszegeket csalt ki a sértettektől úgy, hogy 2014-től kezdődően 2017 őszéig fia ismeretségi körét felhasználva tehetősebb emberek közelébe férkőzött. Az ismerkedések során minden esetben magas rangú titkos ügynöknek, volt olyan, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség (FRONTEX) vezetőjének adta ki magát, és rendszeresen hivatkozott széles körű kapcsolatrendszerére, azt állítva ismerőseinek, hogy a későbbiekben, ha bármiben tud, akkor segít. A vádlottnak a játékszenvedélye miatt volt szükséges rendszeresen nagyobb összegű pénzre, amelyet a sértettek megtévesztésével, illetve megkárosításával teremtett elő – fogalmaz a vád.

A sértettek bizalmába férkőzve, a vádlott több alkalommal nagyobb összegű készpénzt kért kölcsön a sértettektől. Legtöbbször azt állította, hogy az édesapja és édesanyja külföldi gyógykezelésére, műtétre kell a pénz, majd édesapja halálát követően a temetési költségek megelőlegezését és a szülei által ráhagyott ingatlan adásvétele kapcsán felmerült költségek megelőlegezésének szükségességét jelölte meg. A bizalmi viszony folytán a sértettek fizettek a vádlottnak, egyesek több alkalommal is nagyobb összegű kölcsönt nyújtottak a férfinak.

A vád szerint a vádlott hat sértettnek, összesen több, mint 26 millió forint kárt okozott, amely nem térült meg, szándékában sem állt a pénzek visszafizetése.

A vádlott 2017-ben a fiától is kért kölcsön különböző pénzösszegeket, amit egy idő után a fiú már nem teljesített. Ezért 2017 augusztusa és novembere között a vádlott fiát mobiltelefonon rendszeresen zaklatta, több mint százhetvenszer hívta fel azért, hogy pénzt adjon neki. A férfi az apja ellen zaklatás vétsége vonatkozásában magánindítványt terjesztett elő.

G. S. 2017. november 21-ei elfogását követően megtartott házkutatás során az általa bérelt lakásban, egy beépített szekrény tetején lévő nyílásban engedély nélkül tartott lőfegyvert és 16 darab lőszert találtak és foglaltak le. A lőfegyver közel 20 éve vannak a birtokában, 2006. június 30. napjáig pedig nem tett eleget annak a kötelezettségének, hogy hatósági engedélyt kérjen rá, míg a lőszereket édesapjától örökölte.

 

A Debreceni Járásbíróságon 2019. március 27-én megtartott előkészületi ülésen a vádlott nem tett beismerő vallomást, fenntartotta a nyomozati szakasz során általa elmondottakat, a bíróság az ügyet előkészítő ülésen nem tudta befejezni, ezért kerül sor tárgyalás tartására.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Tárgyalás.

Eljáró bíróság: