Tiltott teljesítményfokozó szereket, mobiltelefonokat és más tárgyakat csempésztek a tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetbe

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 23., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
Kb. 5/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Simonffy u. 10.
Tárgyaló: 
Fszt./12-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

 

A vádirat szerint az I. r. vádlott a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben 2007. augusztus elejétől körletfelügyelőként teljesített hivatásos szolgálatot, a II. rendű vádlott pedig ugyanott 2008. október 8-a óta fogvatartottként tartózkodott. A két férfi 2014 augusztusára bizalmas viszonyba került egymással, melynek során I. r. S. J. rendszeresen fogadott el II. r. Cs. Gy.-től juttatásokat jogtalan előnyként. I. r. vádlott kötelességét megszegve engedélyt adott II. r. vádlottnak ahhoz, hogy nemcsak az adott elhelyezési szárnyon, hanem az egész szinten szabadon mozogjon, valamint ezt az engedélyt Cs. Gy. kérése alapján más, általa megjelölt fogvatartottaknak is megadta.

 

A II. r. vádlott elérte, hogy az általa adott, illetve ígért jogtalan előnyért cserébe S. J. hivatali kötelességének megszegésével a börtönbe tiltott tárgyakat – tiltott teljesítményfokozó szereket, fecskendőket, injekciós tűket, mobiltelefonokat – vigyen be, amelyeket Cs. Gy. részben használt, illetve a fogvatartott társainak eladott – fogalmaz a vád.

 

Az ügyészség szerint a II. r. vádlott 2015 októberében egy neki lekötelezett fogvatartottat megkért arra, hogy az édesapja ingyen szállítson tűzifát egy általa megadott lakcímre, amely az I. r. vádlott lakóhelye volt. Az édesapa – ismerve fiának a fogvatartással együtt járó kiszolgáltatott helyzetét – teljesítette a kérést és 2015. novemberében 30 mázsa tűzifát szállított a szerencsi házhoz, amit az I. rendű vádlott a helyszínen fogadott.

 

S. J. 2016. szeptember 15-én II. r. vádlott kérésére 100 darab tiltott teljesítményfokozó tablettát vitaminos dobozba rejtve vitt be a munkahelyére, ahol azt Cs. Gy. a fogvatartottaknak értékesíteni akarta. Az intézménybe történő belépésekor ellenőrizték I. r. vádlottat, amely során a hatóság megtalálta és lefoglalta a tablettákat. A férfi szolgálati jogviszonya ezt követően megszűnt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A katonai tanács összetételének megváltozása miatt a bíróság ismételten kitűzte az előkészítő ülést.

Eljáró bíróság: