„Magyarország legjobb étrend-kiegészítői” – szólt a hirdetés, csak engedélye nem volt

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 5., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
Fogyasztók megtévesztésének bűntette
Ügyszám: 
B. 998/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
4024 Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
Fszt./30-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint Sz. K. 2012 év elején elhatározta, hogy táplálék-kiegészítő termékeket fog Magyarországon értékesíteni és a kereskedést az interneten fogja lebonyolítani. A vádlott élettársa Hollandiában akkor egy olyan gazdasági társaság ügyvezető igazgatója volt, amely ilyen típusú termékek gyártásával és internetes kereskedelmével foglalkozott Vádlott létre is hozott egy webáruházat, amelyen piros-fehér-zöld logó alatt feltüntetésre is kerültek „Magyarország legjobb étrend-kiegészítői”. A weboldalon a vádlott elérhetőségei voltak feltüntetve, valamint a bankszámlaszáma, amelyre a megrendelések ellenértékét a vásárolók elutalták. A 66 éves nő a webáruházat nem jelentette be a területileg illetékes jegyzőnél, nyilvántartási száma nem volt, továbbá mögötte sem egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság nem állt, speciális termék árusítására szakhatósági engedéllyel nem rendelkezett, azt értékesíteni sem lehetett volna. A honlapon keresztül ezután az étrend-kiegészítők, gyógynövény kivonatok úgy kerültek forgalmazásra, hogy nem volt meg a bejelentési eljárás. Legkésőbb a termék első forgalomba hozatalakor a gyártó vagy importőr köteles lett volna a készítményt bejelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez.

A vádirat szerint a vásárolók között volt egy nő is, aki 2015. november 30-án 100 db-os csomagolású fürtös poloskavész kapszulát rendelt debreceni lakcímére. Magyarországon a fürtös poloskavész gyógynövény tartalmú készítmények egészségügyi terméknek minősülnek, forgalomba hozataluk kizárólag engedélyhez kötötten, növényi gyógyszerként regisztrálva valósulhatna meg – áll a vádiratban.

A vád szerint ugyanakkor az egyik tanútól lefoglalt, a vádlottól rendelt kapszulákban nem voltak kimutathatók a speciálisan a fürtös poloskavész gyógynövényre jellemző összetevők, így az sem volt megállapítható, hogy a forgalmazott termék egészségügyi terméknek minősül.

Sz. K.-tól 2013. január 2-től 2017. március 31-ig összesen 124 alkalommal történt rendelés, a magánszemélyek több mint másfél millió forint értékben vásároltak tőle.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Tárgyalás- amennyiben a bizonyítási eljárás befejeződik, perbeszédek és határozathirdetés várható

Eljáró bíróság: