A vád: 660 milliós állami támogatás megtartása érdekében valótlan elszámolást nyújtottak be

Tárgyalás időpontja: 
2019. február 26., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Költségvetési csalás bűntette
Ügyszám: 
B. 435/2017
Tárgyalás helyszíne: 
4024 Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
32-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint a költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási, számadási, tájékoztatási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt emelet vádat 4 vádlott, köztük Rakamaz volt polgármestere ellen. A vádlottak egy 660 milliós állami támogatás megtartása érdekében valótlan elszámolást nyújtottak be.

A vádirat szerint Rakamaz önkormányzata 2010-ben több mint 660 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott versenyképes turisztikai létesítmény kialakításához. A város önkormányzatának képviseletében eljárva az I. r. vádlott 2011 februárjában vállalkozói szerződést kötött a IV. r. vádlott által vezetett építő céggel a projekt megvalósítására. A kivitelezési munkák elvégzése érdekében a IV. r. vádlott alvállalkozóként vonta be a III. r. vádlott által irányított gazdasági társaságot, míg a II. r. vádlott projekt műszaki ellenőre volt.

A IV. r. vádlott a végszámlát 2012. november 30-án benyújtotta, az ennek kapcsán készült jegyzőkönyvben a IV. r. vádlott azt közölte, hogy a projekt a szerződés szerinti tartalommal elkészült. Ezt a dokumentumot az I. r. és a IV. r. vádlott írta alá, a teljesítés igazolást – miszerint az építési munka 100%-os készültségi fokú – pedig a II. r. vádlott állította ki. A végszámla benyújtásakor az építkezés ténylegesen csak 92,08%-os volt, közel 22.000.000,- forint értékű munka nem készült el a vád szerint.

A vádlottak azért nyújtottak be valótlan tartalmú dokumentumokat az állami támogatást folyósító szervhez, hogy elkerüljék a támogatás visszafizetését, illetve a kivitelező cég mentesüljön a kötbérfizetési kötelezettség alól.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Határozathirdetés.

Eljáró bíróság: