Értékes védett lepkékre vadásztak

Tárgyalás időpontja: 
2019. január 15., kedd 09.30
Ügy tárgya: 
Természetkárosítás bűntette
Ügyszám: 
B.53/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
Berettyóújfalu, Kossuth u. 33.
Tárgyaló: 
3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Tárgyalást tart a Berettyóújfalui Járásbíróság négy cseh állampolgárral szemben egy természetkárosítás bűntette miatt indult büntetőügyben. A Berettyóújfalui Járási ügyészség vádirata szerint a férfiak évek óta környező országokba utaznak és elsősorban lepkék élőhelyeit tanulmányozzák. A kloroformot tartalmazó csapdákban gyűjtött lepkéket aztán preparálják, eladják vagy kiállításokra viszik.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén, a Biharsági Tájvédelmi Körzetben, a hencidai Csere-erdőnél – amely Natura 2000 hálózatba tartozik – a négy vádlott 2017. szeptember 28-án este 9 lepkecsapdát, valamint egy lepkefogó ernyőt helyezett el, amelyek kloroformot tartalmaztak. A férfiak azért ezt a területet választották, mert tudták, hogy ott található meg a fokozottan védett nagy szikibagoly lepke és annak tápláléka, a sziki kocsord nevű növény. A kifejlett nagy szikibagoly lepke – melynek természetvédelmi értéke 250.000 forint – mindig szeptember és október hónapban jelenik meg ezen a területen. A természetvédelmi őrök a négy cseh férfit akkor este tetten érték, a vegyszeres csapdákban pedig 4 darab elpusztult nagy szikibagoly lepkét találtak, melynek értéke összesen 1.000.000 forint. A kloroformos vödörcsapdák egyértelműen alkalmasak voltak a fokozottan védett faj azonnali károsítására, elpusztítására. A kloroform gerinctelen állatoknál kis koncentrációban is azonnali halálhoz vezető hatással bír – fogalmaz a vád.

Az ügyészség szerint a vádlottak által magukkal hozott, lepkék begyűjtésére és preparálására alkalmas tárgyak – rovartű, kloroform, ölőüveg – arra utalnak, hogy a csapdákban maradó lepkék preparálása volt a céljuk. A nagy szikibagoly lepke feketepiaci értéke egyedenként 100 euró is lehet.

A vád szerint a védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges kutatás, gyűjtés, kísérlet végzéséhez és járművel történő közlekedéshez is, a vádlottak ilyen engedélyt az illetékes hatóságtól nem kértek, továbbá a védett állatfaj befogásához sem rendelkeztek engedéllyel.

A kép csak illusztráció.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás. Vádirat ismertetése, vádlottak kihallgatása