Késsel támadt élettársára és annak anyjára

Tárgyalás időpontja: 
2018. december 5., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
B. 160/2018
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/126. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint R.R. sértett kisebb-nagyobb megszakításokkal 13 éve élt élettársi kapcsolatban a vádlottal. A pár egyre rosszabb anyagi körülmények közé került, 2015-ben gyermekeik felügyeleti jogát is elvesztették, a férfi pedig egyre többet ivott. Gy.J. ittas állapotban többször is bántalmazta az asszonyt, aki 2013-ban feljelentést is tett, a vádlottat emiatt 2 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Gy.J. 2016 szeptemberében szabadult, és azonnal felvette a kapcsolatot az asszonnyal. Mivel a nő családja nem nézte jó szemmel a vádlott viselkedését, nem maradhattak a rokonoknál, hajléktalan életmódra váltottak. Velük tartott L.R., az élettárs édesanyja is.

A vádlott és a sértettek napközben főként a debreceni Nagyállomás környékén időztek, illetve különböző ingyenes ételosztó helyeket kerestek fel, az éjszakákat pedig egy lakatlan házban töltötték, a felüljáró közelében. Kéregetésből tartották fenn magukat, illetve R.R. testvére adott nekik alkalmanként néhány ezer forintot. A vádlott nem bocsátotta meg élettársának, hogy börtönbe jutott és többször is kijelentette, hogy „a börtönben töltött időt még vissza fogja neki adni, csak még nem tudja, hogy hogyan” – írja a vád.

A vádlott 2017. február 23-án a két sértett rokonaik társaságában egy születésnapot ünnepelt, ahol mindannyian ittak, így a vádlott enyhén ittas állapotba került. Gy.J. mindvégig feszült volt, élettársába többször belekötött. Ingerültségében közrejátszhatott az is, hogy aznap nem jutott hozzá ahhoz a kábítószerhez (pszichoaktív anyaghoz), amelyet rendszeresen vásárolt a Petőfi tér környékén. A szórakozóhelyen fel-fellángoló vita is részben emiatt alakult ki Gy.J. és élettársa, R.R. között. R.R. nehezményezte, hogy a vádlott ilyen szerrel él, annál is inkább, mert a pénzt a kábítószerre mindig tőlük követelte – tartalmazza a vádirat. A vitába R.R. édesanyja, L.R. is bekapcsolódott, mert nem nézte jó szemmel, ahogyan a vádlott a lányával bánt.

Gy.J. és a két nő este 10 után indultak el éjjeli szállásukra. A lakatlan házban egy kisebb nézeteltérés után úgy tűnt, elcsitul a vita, ekkor azonban a vádlott állon rúgta élettársát és a veszekedés újból fellángolt. A férfi megállt R.R.-rel szemben, zsebéből előrántott egy 11,5 centiméter pengehosszúságú kést és a nőre támadt, akin számos szúrt sebet ejtett. Ezt követően az idősebb asszonynak esett neki, őt is többször megsebesítette, majd kiugrott a ház plédekkel takart ablakán. Kis idő elteltével azonban visszatért és ismét többször megszúrta a még sokkos állapotban lévő sértetteket, közben azt kiáltozta, hogy „Még mindig éltek? Nem haltatok még meg?” – írja az ügyészség. A bántalmazás végül azzal ért véget, hogy a kés pengéje beletört R.R. hátába, a vádlott ezután az ablakon át újra elhagyta a házat. A két sérült asszony erőt vett magán, és kimásztak az ablakon. L.R. sérülései miatt csak az udvarig jutott, R.R.-nek azonban sikerült az út széléig elmásznia, ahol egy arra járó autós vette észre. Többen is a sérültek segítségére siettek és értesítették a hatóságokat is. A fiatalabb nőt súlyos, az idősebb asszonyt életveszélyes állapotban szállították kórházba.

A vádlottat egy másik szemtanú útmutatása alapján fogták el a rendőrök a helyszín közelében – írja a vád.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Tárgyalás – tanúkihallgatás, iratismertetés, perbeszédek. Határozathirdetés is várható.

Eljáró bíróság: