Szirénázó mentő elé vágtatott a ló Egyek közelében

Tárgyalás időpontja: 
2018. október 17., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
B. 829/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
4024 Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
I/152. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint D. I. alkalmanként mezőgazdasági munkavállalóként dolgozott egy őstermelőnél, akinek tanyáján a bálázási, állatetetési feladatokat látta el. A tanya a Tiszacsegét Egyekkel összekötő út közelében van, az úttól mintegy 200 méterre helyezkedik el. Az állatállomány 50 bárányból, 8 sertésből és egy lóból állt. Az őstermelő állatai karámban, villanypásztorral védett területen, a ló pedig egy zárt istállóban volt elhelyezve.

2016. november 28-án reggel a vádlott nekikezdett az állatok etetésének. A ló egy karabinerrel záródó kötőfékkel volt a jászolhoz rögzítve, D. I. azonban a jószág ellátása során leoldotta a kötőfékről, majd úgy ment ki az istállóból, hogy nyitva hagyta az épület bejárati ajtaját. Az őrizetlenül hagyott ló így ki tudott jönni az istállóból. Az állat este fél 7 után a tanyához tartozó földterületen és a közeli bekötőúton át kifutott a 3315-ös számú útra. Az úton Egyek felől Tiszacsege irányába egy mentőautó közlekedett a megkülönböztető fény és hangjelzéseket használva. Éppen előzésben volt, amikor a ló a mentőautó elé vágtatott. Bár a mentőautó vezetője vészfékezett, a balesetet nem tudta elkerülni. Az állat váratlanul, féktávolságon belül jelent meg a jármű előtt, a sofőr megállni már nem tudott, és elütötte a jószágot – tartalmazza a vádirat.

A mentőautó sofőrje és mellette ülő utasa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A ló elpusztult és a jármű is összetört.

Az ügyészség szerint a baleset időpontjában a vádlott volt megbízva az állat gondozásával, a balesetet gondozási kötelezettségének elmulasztása okozta. D. I. megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt, miszerint az állattartónak kell az állatot biztonságosan elhelyezni, biztosítania kell a szakszerű gondozását, és megakadályozni, hogy elszökhessen. A vádlott emellett nem tartotta be maradéktalanul az Állat-egészségügyi, illetve a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzatot sem. A rendeletek szerint az állatok tartása sem az állatok, sem az emberek egészségét nem veszélyeztetheti és az állattartónak megfelelő védelemről kell gondoskodnia, hogy baleset ne történhessen – írja a vád.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Első tárgyalás.

Eljáró bíróság: