Tíz méterről zuhantak le egy debreceni gyártócsarnokban

Tárgyalás időpontja: 
2018. október 8., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
B.111/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Berettyóújfalu, Kossuth u. 33.
Tárgyaló: 
3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint egy fémmegmunkálással foglalkozó társaság a fűtési rendszer kiépítésére kötött szerződést egy másik debreceni céggel. A K. Kft. alkalmazottai 2015 novemberében úgy kezdték meg a kivitelezési munkát, hogy az üzemben nem állt le a termelés, a Zrt. munkavállalói is ugyanúgy, két műszakban dolgoztak.

Az üzemben egy csapágygyűrűket kovácsoló gépsor működött, amelyhez egy felső síneken mozgó, 10 tonnás ipari bakdaru is tartozott. A fűtési és gázszerelési munkálatokhoz a vállalkozó egy úgynevezett ollós emelőállványt bérelt, amelyet ugyanabban a csarnokban használtak.

2015. november 24-én délután a kivitelező cég három alkalmazottja az emelő kosarában, csaknem 10 méter magasságban dolgozott a fűtés szerelésén. Az elsőrendű vádlott – a zrt. alkalmazottja - mindeközben tehermozgatást végzett a daruval. A szerkezetet „a daru működési irányának háttal állva” úgy indította el, hogy nem győződött meg arról, van-e a gép hatósugarában másik emelőkosaras eszköz – írja a vád. A balesetveszélyes helyzetre N. R.-t a harmadrendű vádlott sem figyelmeztette. Az emelőkosaras lift a baleset időpontjában a daru mozgási magasságában, a darugémmel párhuzamosan helyezkedett el, benne a három szerelővel. Miután N. R. elindította a darut, munkatársai kiabálva figyelmeztették a veszélyhelyzetre. A férfi ekkor leállította a darut, a hirtelen megállás miatt azonban a rajta lévő teher azonban kilengett és felborította az emelőállványt. Két férfi a kosárban a mélybe zuhant, harmadik társuknak borulás közben sikerült megkapaszkodnia a teherdaru gémjében. A baleset 39 éves áldozata a helyszínen életét vesztette, H. R. súlyos sérüléseket szenvedett.

A kivitelezési munkálatok során a kollégák irányítása H. R. feladata volt. A vádirat szerint a munka megkezdése előtt a másodrendű vádlott nem egyeztetett az üzem operátorával, és elmaradt a két különböző céghez tartozó munkavállalók tevékenységének összehangolása. Elmulasztotta az egyeztetést az elsőrendű vádlott is, N. R., a Zrt. alkalmazottjaként többek között a technológiai fegyelem betartására és a balesetek elkerülésére kellett volna figyelnie. Az ügy harmadrendű vádlottja a munkafolyamatok megtervezéséért és ellenőrzéséért, a berendezések kezeléséért felelt. K. L. akár még a termelést is leállíthatta volna.

Az ügyészség szerint a vádlottak a Munkavédelemről szóló törvény több passzusa mellett megszegték a darukezelői kézikönyv előírásait és nem tartották be maradéktalanul az ollós emelők kezelési útmutatóját sem. Kötelesek lettek volna együttműködni és úgy végezni feladataikat, hogy az ne veszélyeztesse saját vagy társaik épségét, egészségét. Az esetleges veszélyek elhárítása érdekében össze kellett volna hangolniuk a két cég dolgozóinak munkáját is, hiszen egyszerre tevékenykedtek a csarnokban. Emellett nem törekedtek arra, hogy az emelő munkaterületén egyidejűleg ne üzemeltessenek más berendezést. Egy szabályzat azt is kimondja, hogy az egymás hatósugarában működő gépek üzemeltetését meg kellett volna tervezniük, felmérve az együttes működés kockázatait, ami szintén elmaradt – írja a vád.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Tárgyalás - tanúkihallgatás, iratok ismertetése